Ota kunnan somekanavat seurantaan, Facebook: @Kaustisenkuntaofficial sekä Instagram: @kaustinenkunta

Kaustisen logo.

Kaustinen sykkii ja soi!

Kansanmusiikkimonumentti, Antti Maasalo

Kaustisen tavoitteena on olla Suomen johtava kansankulttuurikunta, jossa eri kulttuurin lajien ja taiteen muotojen yhteistyö on rohkeaa ja uutta luovaa.

Vuosikymmenten perinteen vahvistama kulttuuriyhteisö on kunnan ja asukkaiden hyvinvoinnin lähde. Se tekee Kaustisesta ainutlaatuisen ja erityisen ympäristön monen eri kulttuurimuodon kukoistukselle.

Kunnassamme toimii suuri joukko aktiivisia yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka tuottavat kuntalaisille hyvinvointia lisäävää harrastustoimintaa ja tapahtumia vauvasta vaariin.

Kaustisen kulttuurikasvatussuunnitelma

Kansanmusiikki ja -tanssi voimaannuttaa

Tavallista on nähdä nuoria harjoituksiin menossa viulukotelo kainalossa ja moninaisten musiikkiryhmien ilmoittelevan harjoituksistaan somessa. Voit bongata esiintyjiä missä vain, toisinaan TB:n baarissa, tosi usein Ravintola Pelimannissa ja säännöllisesti vanhusten palvelukeskus Iltaruskossa.

Kaustislainen kansanmusiikki on muuntunut nykyaikaan luoden oman elävän genren ja tuonut meille asukkaiksi ammattimuusikoita ja kulttuurintuottajia. Siitä meidät tunnetaan Suomessa ja maailmalla.

Pelimanniyhtyeitä kunnassa toimii todella lukuisia. Meillä tuotetaan ja harrastetaan myös taidemusiikkia, musiikin lajeja yhdistellään rohkeasti ja kaikki musiikki on Kaustisella kansan musiikkia.

Tutustu Kaustisen Pelimanniyhdistykseen joka vaalii kaustislaista kansanmusiikkiperinnettä, edistää sen harrastusta ja tekee sitä tunnetuksi. Tästä perinteestä on muotoutunut nykyaikainen elävän kulttuuriperinnön arvostus ja Kaustinen-brändi.

Tanssin eri lajit kiinnostavat laajasti kaikkia ikäryhmiä. Kaustisen Nuorisoseuran Ottosten ryhmissä tanssii ja soittaa satoja lapsia ja nuoria 11 kansantanssi- ja musiikkiryhmässä 3-vuotiaista lapsista nuoriin aikuisiin. Showtanssi kokoaa lapsia ja aikuisia neljään eri ryhmään viikoittain. Ryhmien järjestämät esitykset keräävät Kansantaiteenkeskuksen salin täyteen monta kertaa vuodessa ja yksittäisten ryhmien esitykset kruunaavat monien tilaisuuksien ja tapahtumien ohjelma-annin.

Tapahtumat luovat uutta

Elävä kulttuuriperintömme on ylpeytemme aihe.

Heinäkuussa järjestetään vuosittain kansainvälinen kansanmusiikin ja -tanssin tapahtuma Folk Music Festival Kaustinen.

Näppäripedagogiikan kehittänyt Mauno Järvelä ja siitä syntynyt Näppäritoiminta ja Näppärikoulu edistävät kansallisesti ja kansainvälisestikin rajatonta ja ajatonta musiikkikasvatusta, jossa tarjotaan kaikille halukkaille mahdollisuutta harrastaa musiikkia ohjaamalla kaikenikäiset ja –tasoiset soittajat musisoimaan yhdessä.

Kaustislainen viulunsoitto liitettiin Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021.  Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon se valittiin jo 2017.

Käy myös tapahtuma- ja kulttuurikeskuksessamme Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa. Siellä pitää kotiaan myös Kansanmusiikki-instituutti, suomalaisen kansanmusiikin ja -tanssin tutkimus-, tiedotus- ja palvelukeskus.

Muita vuotuisia kulttuuritapahtumia ovat esimerkiksi Kaustisen Kamarimusiikkiviikko ja Kaikenlaisen musiikin yhdistys Musiiki ry:n pitkin vuotta järjestämät konsertit ja tapahtumat; esimerkiksi lokakuussa Musiiki ry organisoi Taiteen päivää, jossa esiintyy laaja joukko paikallisia kulttuurin toimijoita.

Taiteen päivän iltana musiikkilukiolla on elämyksellinen Taiteen ilta. Musiikkilukiolla tapahtuu pitkin vuotta, sen konsertit, tapahtumat ja kevään musikaali rytmittävät Kaustisen kulttuurin vuotta ja tarjontaa.

Tallari on vuonna 1986 perustettu maan ainoa valtionosuusrahoituksen piirissä oleva kansanmusiikkiyhtye, jonka kotipaikka on Kaustisella. Sen rahoituksesta vastaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kaustisen kunta. Tallari sekä esiintyy että kouluttaa ympäri maata, mutta esiintyy myös Kaustisella tapahtumissa ja koulukonserteissa sekä järjestää vuosittaisen kausikonserttisarjan.

Toiminnan moninaisuus luo hyvinvointia

Kunnassamme toimii suuri joukko aktiivisia yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka tuottavat kuntalaisille hyvinvointia lisäävää harrastustoimintaa ja tapahtumia vauvasta vaariin. Kunnan oma vapaa-aikatoiminta täydentää tarjontaa.

Tutustu myös kunnallisen kirjastomme tapahtumiin. Perhonjokilaakson kansalaisopisto on kuntiemme yhteinen vapaan sivistystyön laaja-alainen toimija, sen kurssit ovat avoimia kaikille kaikissa jäsenkunnissa.

Kuvataiteen harrastajien näyttelyjä kohtaat kirjastossa, Kansantaiteenkeskuksen näyttelytilassa ja Vetelin taidekartanossa. Teatteriryhmät tuottavat elämyksellisiä esityksiä niin draaman, komedian kuin runonlausunnankin keinoin.

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen on Arviiti ry:n ylläpitämä Kaustisen historian ja elävän kulttuuriperinnön tietokanta ja museokäyttöön avattu vanha Wirkkalan käsityöläisperheen talo Kraatari. Myös Keski-Pohjanmaan kulttuuriperintöreitteihin Genius Logi –sivustoon kannattaa tutustua.

Loading