Kunnan maksuliikenne on suljettu 15.7. – 4.8.2024!

Kaustisen logo.

Asiakkaana kirjastossa

Oikopolut sisältöön

Käyttösäännöt ja lomakkeet

Kirjastokortti ja PIN-koodi

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Sama kirjastokortti käy kaikissa Anders-kirjastoissa. Kirjastokortin ja PIN-koodin saa kaikista Anders-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Alle 15-vuotiaalta, huollettavalta tai yhteisöltä vaaditaan kirjallinen sitoumus. Vastuuhenkilön on esitettävä kuvallinen henkilötodistus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu.

Halutessasi voit tulostaa Kirjastokorttisopimuslomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Samalla lomakkeella voit ottaa käyttöösi myös Kaustisen kirjaston omatoimipalvelun.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja sen omistaja tai vastuuhenkilö vastaa kirjastokortilla lainatusta aineistosta. Kirjastokortin katoamisesta on ilmoitettava välittömästi kirjastoon. Asiakas on vastuussa kadonneella kortilla lainatusta aineistosta, kunnes katoamisilmoitus kirjastoon on tehty. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi verkkokirjastossa. Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka saat palveluaikana kaikista Anders-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodia tarvitset, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • lainaat e-kirjoja ja e-äänikirjoja
 • asioit omatoimikirjastossa

Jos unohdat PIN-koodisi, saat kirjaston asiakaspalvelusta uuden esittämällä kirjastokorttisi ja todistamalla henkilöllisyytesi. Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä kirjastoon puhelimitse.

Kirjastossa asioiminen

Laina‐ajat

Kirjat 28 vrk
Äänikirjat 28 vrk
Kirjat, joihin varauksia yli 30 14 vrk
Kirjat, jotka pikalainoja 14 vrk
Lehdet, cd‐rom‐, cd‐ ja lp‐levyt, kasetit 14 vrk
Dvd‐ ja Blu‐ray‐levyt 14 vrk

Elokuvia ja pelejä lainataan vain asiakkaille, jotka täyttävät lakisääteiset ikärajat.

Uusiminen

Jos haluat saada lisää laina-aikaa, voit uusia lainasi kirjastossa, verkossa tai puhelimitse. Lainan voit uusia 5 kertaa, jos kukaan muu ei ole varannut aineistoa. Uusi lainasi viimeistään lainojen eräpäivänä.

Palauttaminen

Lainaamasi aineisto on palautettava viimeistään lainan eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Myöhästymismaksu alkaa kerääntyä ensimmäisestä eräpäivän jälkeisestä päivästä lähtien.

Palauttaminen tapahtuu sinun vastuullasi ja saat siitä halutessasi kuitin. Lainojen palautus palautusluukkuun on myös vastuullasi. Luukku tyhjennetään kirjaston palveluaikapäivinä (päivinä, jolloin henkilökunta on paikalla) kirjaston auetessa. Kirjaston aukeamisen jälkeen palautusluukkuun palautetut kirjat palautetaan vasta aikaisintaan seuraavana palveluaikapäivänä. Tällöin aineiston eräpäivänä luukkuun palautetusta aineistosta kertyy myöhästymismaksuja. Palautusluukkuun palautetusta aineistosta ei saa palautuskuittia.

Eräpäivät ilmoitetaan eräpäiväkuitissa, jonka saat lainauksen yhteydessä. Lähestyvästä eräpäivästä voit saada muistutuksen sähköpostiisi. Jos ennakkomuistutus ei saavu teknisen vian, verkon yhteysongelmien tai toimimattoman sähköpostin takia, asiakas ei vapaudu myöhästymismaksuista.

Kirjasto lähettää asiakkaalle myöhästymismuistutuksen myöhässä olevasta aineistosta kunnan käytännön mukaan.

Varaaminen

Voit varata aineistoa kirjastossa tai verkkokirjastossa. Noudettavasta varauksesta saat ilmoituksen valintasi mukaan sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeellä. Varaaminen on maksutonta. Varaus on noudettava yhdeksän vuorokauden kuluttua saapumisilmoituksen lähtemisestä.

Ellei tarvittava aineisto löydy kirjaston kokoelmista tai aineisto ei ole saatavilla, sen voi tilata kaukolainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista.

Hankintaehdotus

Mikäli et löydä etsimääsi aineistoa Anders-kirjastojen kokoelmista, voit halutessasi tehdä kirjastolle hankintatoiveen: kaustinen.kirjasto@kaustinen.fi. Kaikki hankintaehdotukset otetaan huomioon, mutta kirjasto ei valitettavasti voi toteuttaa kaikkia toiveita.

Maksut

Anders-kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt, mutta maksuissa on kuntakohtaisia eroja. Ajankohtaiset tiedot maksuista löytyvät kunkin kirjaston internetsivuilta tai esitteistä. Maksut voi maksaa missä hyvänsä Anders-kirjastojen toimipisteessä riippumatta siitä, minne ne ovat kertyneet.

Verkkomaksaminen

Maksa kirjastomaksuja verkossa.

Nyt Anders-kirjastojen maksuja voi maksaa myös verkossa kaikkien Anders-kirjastojen palvelupisteiden lisäksi. Perintään liittyvät maksut maksetaan kuitenkin aina perintätoimistoon.

Verkkomaksaminen on helppoa:

 • Kirjaudu verkkokirjastoon anders.finna.fi kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla
 • Näet maksusi omissa tiedoissasi kohdassa maksut.
 • Sinun on maksettava kaikki kirjastomaksut kerralla, minimimaksu on 0,65 €.
 • Jotta voit maksaa maksuja verkossa, sinulla pitää olla verkkokirjaston Omat tiedot –sivulla tallennettuna sähköpostiosoite. Saat maksuvahvistuksen siihen.
 • Verkkomaksamisen maksutapana on Paytrail. Se mahdollistaa kaikkien kotimaisten pankkien verkkomaksut sekä luottokorttimaksamisen Visalla ja Master Cardilla.

Myöhästymismaksut

 • Myöhästymismaksu aikuisten aineistosta 0,50 €/viikko/nide, kuitenkin enintään 30 €/lainaaja.
 • Lasten ja nuorten osaston aineistosta ei peritä myöhästymismaksuja, ainoastaan palautuskehotuksen ilmoituskulut.
 • Huomautusmaksu 2 €/huomautuskerta.
 • Lainauskielto 10 €:n velasta

Kirjastokortin uusiminen

Ensimmäinen kortti on maksuton, seuraava maksaa 2 €.

Varaukset

Aineiston varaaminen on maksutonta sekä omasta kirjastosta että Anders-kimpasta. Kaustisen kirjasto ei veloita noutamattomasta varauksesta.

Kaukopalvelumaksut

Kaukolaina maksaa 7 eurosta alkaen, riippuen lähettäjäkirjaston laskutuksesta. Kaukolainakopiot lähettäjäkirjaston laskun mukaan.

1.1.2019 alkaen kaukolainan hinta on 7 € + mahdollinen lähettävän kirjaston kaukolainamaksu.

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto

Mikäli kadotat tai vahingoitat kirjastoaineistoa tai jätät lainat palauttamatta, sinun on korvattava aineisto hankkimalla uusi kappale tai maksamalla korvaushinta.

DVD-levyistä aina rahakorvaus tekijänoikeussäännöksistä johtuen.

Kirjasto ei palauta maksamaasi korvausmaksua, vaikka myöhemmin löytäisit korvaamasi aineiston.

Kirjasto ei korvaa asiakkaan laitteita, jos ne rikkoutuvat kirjaston aineistoa käytettäessä.

Kopiot ja tulosteet

 • Mustavalkoinen kopio tai tuloste, 0,50 €/sivu
 • Värikopio tai -tuloste, 2,00 €/sivu

Tilat ja laitteet

Näyttelytila

Kirjaston näyttelytila sijaitsee kirjaston ja kunnantalon välisessä aulassa. Käynti näyttelyyn kirjaston puolelta. Jos haluat pitää näyttelyn, ota yhteyttä kirjastoon.

Langaton verkko Langaton verkkoyhteys symboli..

Kirjastossa sinun käytettävissäsi on ilmainen langaton verkko, joka näkyy laitteesi verkkoluettelossa nimellä Kirjasto. Verkko on avoin, joten et tarvitse salasanaa, vaan voit liittyä siihen suoraan langatonta verkkoa käyttävältä laitteeltasi.

Laitteet

Kirjastossa voit tulostaa ja skannata aineistoa. Tulostuspalvelu on käytössä vain henkilökunnan paikalla ollessa.

Kirjaston nuorten aikuisten tilassa voit myös pelata Playstation 4 -konsolilla.

Asiakaskoneet

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä kuusi tietokonetta. Näistä yksi on tarkoitettu pelkästään aineistohakuun.

Tulostusmahdollisuus on yhdellä koneista.

Kaukopalvelu

Kaukolainana voi tilata aineistoa, jota ei ole saatavilla Anders-kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista.

Voit tehdä kaukolainapyynnön kirjastossa paikan päällä, soittamalla tai lähettämällä sähköpostia. Ilmoita tarkat tiedot tarvitsemastasi teoksesta (teoksen nimi, tekijä, ISBN/ISSN, julkaisuvuosi).

Kaukolainaksi tilattu teos saapuu yleensä parin viikon sisällä. Kysyttyjä, lainassa olevia teoksia voi joutua odottamaan kauemmin. Ilmoita, milloin viimeistään tarvitset aineiston. Ilmoittamasi päivämäärän jälkeen tilaus raukeaa. Tilaus on peruuttamaton, joten joudut maksamaan kaukopalvelumaksun, vaikka et enää tarvitsisikaan teosta.

Ilmoita myös omat yhteystietosi, (sähköposti tai puhelinnumero) jotta voimme ilmoittaa sinulle aineiston saapumisesta. Kaukolaina täytyy aina palauttaa siihen kirjastoon, josta tilaus on tehty.

Kaukolainan hinta on 7 € + mahdollinen lähettävän kirjaston kaukolainamaksu. Artikkelien hinnat määräytyvät yleensä kopioitavien sivujen lukumäärän mukaan ja kopioiden hinnat vaihtelevat kirjastoittain. Maksu suoritetaan varauksen noudon yhteydessä tai maksamalla verkossa.

Kaukolainoja ei voi itse uusia omissa asiakastiedoissaan. Kirjasto huolehtii kaukolainojen uusimisesta ja ilmoittaa, kun lainaa ei enää voi uusia.

Kaukopalvelu kirjastoille

Kaustisen kirjasto kaukolainaa aineistoaan kirjastoille. Toiseen kirjastoon lähtevästä kaukolainasta ei veloiteta.

Saavutettava kirjasto

Kuvassa esteettömät autopaikat kuvake. Esteettömät autopaikat

Kirjaston pysäköintipaikalla on kaksi inva-pysäköintipaikkaa. Autopaikoille on yli 10 metriä sisäänkäynnistä.

Esteetön sisäänkäynti

Pääsisäänkäynti on esteetön. Yksi ovi aukeaa painikkeen avulla automaattisesti. Pääsisäänkäynti erottuu selkeästi ja on valaistu.

Esteetön WC

Esteetön wc löytyy heti sisään tullessa oikealta puolelta ennen lainaustiskiä.

Kirjaston selkokielisen sekä isotekstisen aineiston löydät heti kirjaston sisääntulon luota lainaustiskin vieressä olevista kirjahyllyistä.

Kaustisen kirjaston yläparvelle ei ole erillistä hissiä. Parvella kirjaston aineistosta ovat aikuisten sarjakuvat, näytelmät, runot, vieraskieliset romaanit sekä avovarasto.

Näyttelytilaan esteellinen ei pääse kirjaston puolelta, vaan näyttelyyn täytyy kulkea ulkopuolelta kunnantalon ovesta. Kysy apua henkilökunnalta.

CELIA – palvelu lukemisrajoitteisille asiakkaille

Kirjastossa voit liittyä Celian asiakkaaksi ja saada tunnukset Celian maksuttomaan äänikirjapalveluun.

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Äänikirjoja voit kuunnella Celianet-verkkopalvelusta tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. Mobiililaitteisiin voit ladata Pratsam Reader -kuuntelusovelluksen.

Loading