Ajantasaista tietoa, ohjeistuksia sekä suosituksia alueen koronatilanteeseen liittyen löydät Soiten koronasivustolta 

Kaustisen logo.

Sykkivä, soiva Kaustinen!

Yritysmyönteinen, viihtyisä ja palveleva kunta – kunta juuri Sinulle!

Kaustisella on hyvä elää arkea. Täällä on terveellistä, turvallista ja viihtyisää asua.

Löydät täältä kunnon tontit, kauniit maisemat, virkeät kylät, hyvät palvelut, luonnon rauhaa ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Kaustisella on myös paljon kallioita, joille pääsee hiihtäen ja kävellen. Täällä on mahdollisuus nauttia luonnonrauhasta ja tulistella laavuilla.

Kaunis jokivarsimaisema halkoo Kaustista, ja täällä voit kalastaa sekä Perhonjoen monissa koskissa että alueen pienissä järvissä.

Yrittäjille ja yrityksille Kaustinen tarjoaa oivat olosuhteet. Meillä on tontteja, tiloja ja toimiva infrastruktuuri. Sopivan kokoiseksi maalaispitäjäksi Kaustisella on laaja palvelutarjonta. Monipuolinen elinkeinorakenne vahvasta alkutuotannosta teknologian huipulle takaa erinomaiset yrittäjyys- ja uramahdollisuudet Kaustisen suuntaan tähyäville.

Meiltä on myös hyvät yhteydet muualle maahan, sijaitsemme kantatien 63 ja valtatien 13 risteyksessä. Lentokentälle ja rautatieasemalle ajaa puolessa tunnissa.

Kaustinen – taivutus
Omistusmuoto – Kaustisen, esim. Kaustisen kunta
Asumme – Kaustisella
Tulemme – Kaustiselta
Menemme – Kaustiselle
Kaustisella asuva on – kaustislainen

Tapahtumakuva Kaustiselta.

Tunnettuja kaustislaisia 

Perinteestä ponnistaen harrastus- ja kulttuuritoimijamme tekevät uutta ja elävää tulevaisuuteen suuntautuvaa työtä.  

Kaustiselta onkin lähtöisin monta tunnettua henkilöä kuten kirkonrakentajat Heikki ja Jaakko Kuorikoski, taitelija Ilmari Wirkkala, näppäripedagogiikan kehittäjä ja viulisti Mauno Järvelä, mestaripelimanni Konsta Jylhä, kansanmuusikko ja säveltäjä Viljami Niittykoski, säveltäjä P.H. Nordgren, laulaja Maarit Peltoniemi, viulisti ja barokkimuusikko Kreeta-Maria Kentala sekä näyttelijä ja koomikko Mikko Penttilä – muutama vain mainitaksemme. 

Kaustislainen viulunsoitto ja Unesco  

Suomi on esittänyt vuonna 2020 Unescolle kaustislaisen viulunsoiton lisäämistä Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon toisena aineettoman kulttuuriperinnön kohteena Suomessa. Hakemus käsitellään vuoden 2021 lopussa.  

Kaustislainen viulunsoitto on yläotsikko Kaustisella ja sen lähipitäjissäkin harjoitettavalle kansanmusiikki- ja -tanssiperinteelle. Perinnettä harjoitetaan pääosin soittaen, tanssien ja laulaen, mutta siihen liittyy myös muita elementtejä, esimerkiksi tapa- ja pukuperinne ja erilaiset perinnejuhlat ja -tilaisuudet, leikkiperinne, tarinankerronta, soittimien rakentaminen.  

Vaikka useampia soittimia käytetään, perinteen ytimeksi ja symboliksi perinneyhteisön jäsenet kokevat viulun ja viulunsoiton sekä perinteisesti soitetun ohjelmiston.  

Tutustu tarkemmin toiminnan kotisivuilta. 

Kaustinen on alueensa palvelukeskus

Kaustisen kunta on perustettu 1868, yli 150 vuotta sitten. Kaustinen kuuluu Keski-Pohjanmaan maakuntaan ja Kaustisen seutukuntaan. Kaustinen sijaitsee valtatie 13:n ja kantatie 63:n risteyksessä, keskeisten kulkureittien varrella, joten tänne kannattaa pysähtyä – tai asettua pidemmäksikin aikaa. 

Kaustinen on erityisen tunnettu kansanmusiikista ja kansanparantamisesta. Olemme myös aktiivinen ja elävä kulttuuri- ja urheilupitäjä, jossa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Folk Music Festival houkuttelee kymmeniä tuhansia kävijöitä joka kesä. Muita paikkakuntamme tapahtumia ovat mm. Kamarimusiikkiviikko, Moukarikarnevaalit, Hurjat hämyilyt, Taiteiden päivä, ravit ja lukuiset muut isommat ja pienemmät tapahtumat!

Tapahtumien ja kulttuurin lisäksi Kaustiselta löytyy monipuolisesti ostosmahdollisuuksia, hyvinvointipalveluja sekä urheilu- ja liikuntapaikkoja niin ulkona kuin sisällä. Olemme alueemme palvelukeskus, joka palvelee oman kunnan asukkaiden lisäksi myös lähikuntien ja -alueiden asukkaita. Kaupallisten palvelujen lisäksi meillä on toimivat arjen peruspalvelut, ja pidämme huolta toisistamme ja yhteisöllisyydestä. Vierailijat otamme avosylin vastaan!

Kaustisella on hyvä elää arkea, sillä täällä on terveellinen, turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö.  Täältä löytyvät niin kunnon tontit, kauniit maisemat, virkeät kylät, hyvät palvelut, luonnon rauha kuin myös monipuoliset harrastusmahdollisuudet.  

Kaustisella on tarjota kaikille jotain – tule ja tutustu!  

Tilastotietoa

Pinta-ala 31.12.2018: 354 km²
Taajama-aste 2018: 66,3 %
Tuloveroprosentti 2019: 21,5 %
Lähin rautatieasema: Kokkola 45 km
Lähin lentokenttä: Kruunupyy 40 km
Lähimmät kaupungit: Kokkola 45 km, Pietarsaari 55 km, Kannus 60 km
Naapurikunnat: Halsua, Kokkola, Kruunupyy, Veteli
Väestö 31.12.2019
Asukasluku 4261

Keski-Pohjanmaan tilastoja 

Tilastokeskus 

Yleistietoa

Ikäjakauma 31.12.2019, henkilöä
– alle 15-vuotiaita 18,9 %
– 15 – 64-vuotiaita 57,9 %
– yli 64-vuotiaita 23,2 %

Kuvassa Kaustisen vaakuna kultainen viulu sinisellä taustalla.

Historiatietoa kunnasta

Kaustisen kunta on perustettu vuonna 1868.  Uusi kunnallisasetus vuonna 1865 edellytti päätäntä- ja hallintovaltaa käyttävien elinten perustamista. Kunnan alue määräytyi seurakunnallisten rajojen pohjalta. Maanviljelystä ja muuta elinkeinoa harjoittavat, laillisen asunnon, kotipaikan tai kiinteää omaisuutta omistavat henkilöt olivat asetuksen mukaan kunnan jäseniä.

Määräyksen mukaan maalaiskuntien kunnallishallinto oli järjestettävä vuoden 1868 helmikuuhun mennessä. Vuoden 1867 joulukuussa kaustislaiset anoivat peräti seitsemän vuoden lykkäystä kunnallishallintoon siirtymisestä. Kuvernööri vaati kuitenkin hallinnon järjestämistä, sillä useissa varattomissa läänin seurakunnissa oli jo aiemmin asetettu kunnallishallitus.

Vuoden 1868 maaliskuussa kaustislaiset valitsivat kuntakokouksen esimieheksi seurakunnan kappalaisen ja kunnallislautakunnan esimieheksi talollisen. Kunnallinen päätäntävalta määräytyi kunnallisverojen määrän mukaan periaatteella ”mitä enemmän kunnallisveroa – sitä enemmän päätäntävaltaa.”

Tutustu Arviitiin – Historian ja elävän kulttuuriperinnön tietokantaan .