Ajantasaista tietoa, ohjeistuksia sekä suosituksia alueen koronatilanteeseen liittyen löydät Soiten koronasivustolta 

Kaustisen logo.

Kaustisen kunnan liikenneturvallisuustyö

Kaustisen kunta uudistaa liikenneturvallisuussuunnitelmaansa yhteistyössä Ely-keskuksen, Liikenneturvan, Poliisin, Rambollin ja Vetelin kunnan kanssa. Uusittu liikenneturvallisuussuunnitelma valmistuu kuluvan vuoden syksyllä.

Tällä sivulla tiedotamme liikenneturvallisuuteen liittyvistä asioista ja järjestämme vuosittain erilaisia liikenneturvallisuuskampanjoita.

Nykyinen liikenneturvallisuussuunnitelma vuodelta 2006

Hyödyllisiä linkkejä, joihin kannattaa tutustua:

Lähde ja lisätietoja: Liikenneturva

 112-sovellus

Nopeuta avunsaantia hätätilanteessa käyttämällä 112-sovellusta. Se kertoo tarkan sijaintitiedon hätäkeskukselle automaattisesti.

112 Suomi -sovelluksen palveluihin kuuluvat:

 • Soittajan sijaintitiedon välittäminen hätänumeroon 112, Meripelastuksen hälytysnumeroon ja Tienkäyttäjän linjalle soitettaessa.
 • Päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen.
 • Alueelliset vaara- ja viranomaistiedotteet.
 • Lähin sydäniskuri.
 • Huviveneilijöille suunnatut toimintakortit hätä- ja ongelmatilanteiden varalle.
 • Linkki koronavirustaudin oirearvioon Omaolo-verkkopalveluun.

112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin.

Liikennevinkki
Autoilu

Kesä on tietöiden sesonkiaikaa, ja niitä tehdään taas runsaasti ympäri Suomen niin maanteillä kuin kaupungeissakin. Varsinkin päällystystöitä tehdään tänä kesänä huomattavasti viime vuosia enemmän(link is external). Teiden varsilla urakoivia ihmisiä on kunnioitettava noudattamalla tietyömaiden opasteita ja liikennemerkkejä. Valitettavasti toisinaan kuitenkin näkee, ettei esimerkiksi alennettuihin nopeusrajoituksiin kiinnitetä riittävästi huomiota.

”Opasteille ja rajoituksille on syynsä, kyse ei koskaan ole kiusanteosta. Rajoitusten noudattamatta jättäminen tekee tiet vähemmän turvallisiksi meille kaikille. Kyse ei ole vain tielläliikkujien, vaan myös tietyömaan työntekijöiden turvallisuudesta. He tekevät hommia, jotta yhteydet paranisivat ja liikenne olisi jatkossa yhä sujuvampaa. Tietyömaa-alueella on tärkeintä hidastaa ajonopeus sellaiseksi, että voi varautua poikkeaviin tilanteisiin”, korostaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Liikenneturvan kyselyyn(link is external)* vastanneista yhdeksän kymmenestä (90 %) onkin täysin tai melko samaa mieltä siitä, että tietyömaiden kohdalla on tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia. Toisaalta samojen vastaajien joukosta joka neljäs (25 %) oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että tietyömaiden kohdalla nopeusrajoitukset ovat liian matalia.

”Tällaiseen kokemukseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, että tietyömaalla ei näytä tapahtuvan juuri sillä hetkellä mitään. Mutta jos vaikkapa viikonloppuaikaan on tietyömaan kohdalla yhä alempi rajoitus, johtuu se siitä, ettei tieympäristö ole vielä valmis normaalien rajoitusten käyttöönottamiseksi. Esimerkiksi ajoratamerkinnät voivat puuttua tai edessä voi olla jotain muuta tavallisesta poikkeavaa”, muistuttaa Kinisjärvi.

Ruuhka-aika lisää riskejä

Myös liikenneonnettomuustilastot kertovat, että tietyömailla on syytä olla valppaana. Vuosittain poliisin tietoon tulee keskimäärin kolme tietyöalueilla tapahtunutta kuolemantapausta. Loukkaantuneita on keskimäärin 129.

”Haastavimmat tilanteet ajoittuvat työmatkaliikenteen ruuhkiin iltapäivällä, mikä näkyy myös tilastoista – eniten henkilövahinkoja sattuu kello 13-19. Tietyömailla on silloin runsaasti kuhinaa ja liikennettäkin on paljon. Raskaan työpäivän jälkeen väsymys voi myös olla merkittävä tekijä. Kun kaikki kulkevat maltilla ja ennakoiden, päästään turvallisesti perille”, toteaa Kinisjärvi.

Vetoketjuperiaate sujuvoittaa matkaa – uusi liikennemerkki velvoittaa

Jos kaksi kaistaa yhtyy tietyön tai muun syyn vuoksi yhdeksi, voi jokainen autoilija helpottaa tilannetta niin sanotun vetoketjuperiaatteen avulla. Sen käyttöön voidaan 1.6.2020 alkaen myös velvoittaa uudella ajokaistojen yhdistymisestä kertovalla liikennemerkillä(link is external), joka tulee käyttöön uuden tieliikennelain myötä.

”Moni on hyödyntänyt vetoketjuperiaatetta jo pitkään ilman velvoittavaa liikennemerkkiäkin. Ajoneuvoilla siirrytään jatkuvalle ajokaistalle vuorotellen, toiset huomioon ottaen ja vilkkua asianmukaisesti käyttäen. Tärkeintä on ajaa riittävän alhaista nopeutta ja joustaa tarvittaessa”, Kinisjärvi selvittää.

Muista ainakin nämä, kun liikut työmaa-alueella:

 • Jätä kiire pois ja noudata liikennemerkissä mainittua nopeusrajoitusta.
 • Ennakoi ja varaudu poikkeaviin tilanteisiin.
 • Ota huomioon sekä työtään tekevät ihmiset että muut tienkäyttäjät.

Väsymys liikenteessä

Hyvä arjen turvallisuusteko on keskittyä liikenteeseen, kun ajat.

Väsymys liikenteessä on yleinen kuljettajien keskuudessa esiintyvä ongelma ja myös merkittävä liikenneonnettomuuksien osatekijä. Yleisin syy väsymykseen on unen puute. Väsymiseen ratin takana vaikuttaa niin unen määrä ja laatu kuin valvomisen kesto. Myös muut tekijät, kuten sairaudet, lääkitys, sumu, sade, lumi, jonossa ajaminen, pitkät ajorupeamat ja yksitoikkoinen ajo voivat aiheuttaa väsymystä.

Keinot rattiin nukahtamisen ehkäisemiseksi:

Ennen matkaa:

 • Nuku edellisenä yönä itsellesi tarpeeksi.
 • Varaa aikaa pidemmille matkoille lähtemällä liikkeelle ajoissa.
 • Ota palautumiseen aikaa, tarvittaessa jopa päiväunet.
 • Suunnittele etukäteen taukopaikat sopivilla ajoväleillä.
 • Älä aja sairaana ja huonokuntoisena.
 • Lue aina huolellisesti uuden lääkkeen pakkausseloste ja tunnustele sen vaikutuksia ennen ajamista.
 • Vältä ajamista aamuyön tunteina klo 01–06, kun riski rattiin nukahtamisesta on suurimmillaan.

Matkan aikana:

 • Yhdistele kulkumuotoja mahdollisuuksien mukaan.
 • Pidä taukoja varsinkin pidemmillä matkoilla.
 • Pirteä matkaseura auttaa pysymään vireänä.
 • Vaihdelkaa kuljettajaa vireystilan mukaan.

Lähde ja lisätietoja: Liikenneturva

 Hiihtolomaliikenne

Tulevina hiihtolomaviikonloppuina tieliikenne on vilkkaampaa kuin tavanomaisina talviviikonloppuina, joten matkaan kannattaa lähteä mieluiten löysähköllä aikataululla. Mitä pidemmästä ajomatkasta on kysymys, sen tärkeämpää on myös taukojen merkitys.

Muistathan myös hyvän pakkaamisen merkityksen! Autossa turvallisin paikka tavaroille on takakontti tai muu tavaratila. Aloita takakontin pakkaaminen painavimmista tavaroista ja varmista kiinni sidontavyöllä tai kuormaverkoilla.

Lisätietoja: Liikenneturva

Ajankohtaista

 Nuorten liikenneturvallisuutta tuetaan

 liikenneturvallisuustoimija: Teemu Kinnunen, puh. 050 336 9689, teemu.kinnunen@ramboll.fi

AJONEUVON VALOT JA TURVAVÄLI

Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä. Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurtakin, joten tutustuthan muiden auton ominaisuuksien ohella myös valotoimintoihin. Tarvittavan opastuksen voi pyytää auton myyjältä/vuokraajalta tai kerrata auton omasta ohjekirjasta.

Vinkkejä valojen käyttöön:

 • Puhdista auton ajovalot päivittäin ennen ajoon lähtöä. Nykyvalot eivät sula itsekseen auki matalan toimintalämpötilansa vuoksi.
 • Jos auto ilmoittaa jonkin valon palaneen tai valoteho tuntuu riittämättömältä, anna ammattilaisen varmistaa valojen toiminta.
 • Varmista onko autossasi päivänajovalot (DRL) ja muista kytkeä ajovalot päälle olosuhteiden niin vaatiessa esimerkiksi valoisaan aikaan sumussa, lumi- ja vesisateessa.
 • Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.
 • Älä vaihda kaukovaloja lyhyisiin liian aikaisin.
 • Säädä taustapeili niin, etteivät takana ajavan valot häikäise peilin kautta.
 • Himmennä auton sisätilan näytöt, mukaan lukien kanssamatkustajien matkapuhelimien näytöt *.

* Lähde: Liikenneturva 2020

Vinkkejä turvavälin pitoon:

 • Pidä kunnon väliä muihin liikkujiin, jotta näet mitä ympäristössäsi tapahtuu ja sinä ja myös takanasi tulevat voivat ennakoida paremmin. Riittävän turvavälin pito edistää lisäksi taloudellisempaa ajamista, sillä ajo ei ole yhtä tempoilevaa.
 • Nyrkkisääntö: Taajamissa etäisyyden on oltava metreinä vähintään puolet käytetystä ajonopeudesta (esim. 40 km/h – 20 m). Maantiellä hyvissä oloissa etäisyyden pitää olla metreinä sama kuin ajonopeus (esim. 80 km/h – 80 m).
 • Testaa auton pysähtymismatkaa animaation avulla.

TIENKÄYTTÄJÄN KANAVAT

 • Liikenteen asiakaspalvelu on valtakunnallinen maantie-, rata- ja vesiväyläasioiden neuvontapalvelu. Liikenteen asiakaspalvelussa voit antaa palautetta, esittää kysymyksiä ja kehitysehdotuksia. Voit myös tehdä sähköisiä ilmoituksia valtion omistamiin väyliin liittyen. Asiakaspalvelu käsittelee ilmoituksia arkisin kello 8–16.15. Voit ilmoittaa esimerkiksi maanteiden päällystevaurioista. Yhteystiedot: puhelin 0295 020 00, sähköposti liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
 • Tienkäyttäjän linja on kanava, jolle voit soittaa kiireellisistä ja liikennettä selvästi vaarantavista ongelmista. Linja palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Syitä soittaa ovat esimerkiksi tielle kaatunut puu, vaarallinen liukkaus, tielle nouseva vesi tai kiinni juuttunut raskas ajoneuvo. Ilmoittajalta pyydetään tarkka tieto ongelman sijaintipaikasta ja yhteystiedot. Yhteystiedot: puhelin 0200 2100 (24 h/vrk).
 • Valtion omistamiin maanteihin, rata- ja vesiväyliin liittyen voit antaa palautetta Palauteväylään.
 • Katuverkkoon liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä oman kuntasi asiakaspalveluun tai palautekanavaan.

Palaute liikenteestä.
KUVA 2: Väylävirasto

Liikenneturvallisuustoimija: Teemu Kinnunen, puh. 050 336 9689, teemu.kinnunen@ramboll.fi