Kaustisen logo.

Kaustisen kunnan liikenneturvallisuustyö

Kaustisen kunta uudisti liikenneturvallisuussuunnitelmaansa yhteistyössä Ely-keskuksen, Liikenneturvan, Poliisin, Rambollin ja Vetelin kunnan kanssa. Kunnanhallitus hyväksyi liikenneturvallisuussuunnitelman 7.2.2022.

Tällä sivulla tiedotamme liikenneturvallisuuteen liittyvistä asioista ja järjestämme vuosittain erilaisia liikenneturvallisuuskampanjoita.

Liikenneturvallisuussuunnitelma sisältää useita eri asiakirjoja

Hyödyllisiä linkkejä, joihin kannattaa tutustua:

Lähde ja lisätietoja: Liikenneturva

 112-sovellus

Nopeuta avunsaantia hätätilanteessa käyttämällä 112-sovellusta. Se kertoo tarkan sijaintitiedon hätäkeskukselle automaattisesti.

112 Suomi -sovelluksen palveluihin kuuluvat:

 • Soittajan sijaintitiedon välittäminen hätänumeroon 112, Meripelastuksen hälytysnumeroon ja Tienkäyttäjän linjalle soitettaessa.
 • Päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen.
 • Alueelliset vaara- ja viranomaistiedotteet.
 • Lähin sydäniskuri.
 • Huviveneilijöille suunnatut toimintakortit hätä- ja ongelmatilanteiden varalle.
 • Linkki koronavirustaudin oirearvioon Omaolo-verkkopalveluun.

112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin.

Ajankohtaista

Tarkkana aura-auton kohtaamisessa ja pöllyävässä lumessa

Pöllyävä lumi, tienpintojen polanteet sekä liukkaus haastavat nyt talviautoilijoita tien päällä. Aura-autot putsaavat väyliä vaikeissakin olosuhteissa päivin ja öin, joten autoilijoilla on oltava malttia mukana. Liikenneturva muistuttaa, että turvaväli ja tilanteeseen sopiva nopeus ovat valttia talviliikenteessä.

Pöllyävä lumi voi nollata näkyvyyden

Aura- ja suola-autot varmistavat tielläliikkujille turvallisempaa matkaa. Kun aura-auto työntää lumikinosta tien laitaan, voi kevyt pakkaslumi pöllytä ja viedä näkyvyyden lähes kokonaan. Mahdolliseen näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen kannattaa varautua ennakkoon, niin välttyy tarpeettomalta säikähdykseltä.

”Myös muu raskas kalusto, kuten rekat ja linja-autot, voivat saada pakkaslumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee. Keliin sopivan nopeuden lisäksi turvaväli on talviautoilun tärkein asia”, selventää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Harkitse ohitustarve tarkkaan

Aura-auto puhdistaa lumet myös tien keskilinjalta, joten vastaantulevan autoilijan kannattaa ajaa mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa. Oma ajonopeus on syytä pitää maltillisena ja tarvittaessa on hiljennettävä vauhtia.

Aura-auton ohittaminen on jätettävä hetkeen, jolloin edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla.

”Harkitse ohitustarve tarkkaan. Jos ohitusta ei ole pakko tehdä, kannattaa se välttää. Kuljettajat seuraavat peileistään liikennettä ja pysähtyvät ja päästävät autojonoja ohitseen, kun siihen on hyvä tilaisuus. Ajaminen aura-auton takana voi olla helpompaa kuin sen edessä auraamattomalla tiellä”, Elovaara painottaa.

Tienpintaan saattaa muodostua korkeita lumi- ja jääpolanteita, jotka vaikeuttavat ajamista entisestään. Silloinkin maltillinen ajonopeus on ratkaisevin tekijä, jotta auto pysyy hallinnassa.

Käytännön vinkit talviajoon ja ohittamiseen

– Putsaa auto lumesta aina ennen liikkeellelähtöä, muista myös valot.
– Pidä vauhti maltillisena.
– Varmista turvaväli kaikissa tilanteissa.
– Käytä takasumuvaloa, jos lumi pöllyää.
– Harkitse ohitustarve tarkkaan. Jos lähdet ohittamaan, varmista riittävä näkyvyys.
– Kerro ohitusaikeistasi selkeästi suuntamerkillä ja muista loivat ohjausliikkeet polanteidenkin takia.
– Jos ohitat edellä ajavan, palaa omalle kaistalle vasta, kun näet taustapeilistä ohitettavan ajoneuvon kokonaisuudessaan.

Tienkäyttäjän linja päivystää numerossa 0200 2100 (pvm/mpm). Numeroon voi ilmoittaa maanteiden kunnon ongelmista, esimerkiksi suurista polanteista tai liukkaudesta.

AJONEUVON VALOT JA TURVAVÄLI

Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä. Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurtakin, joten tutustuthan muiden auton ominaisuuksien ohella myös valotoimintoihin. Tarvittavan opastuksen voi pyytää auton myyjältä/vuokraajalta tai kerrata auton omasta ohjekirjasta.

Vinkkejä valojen käyttöön:

 • Puhdista auton ajovalot päivittäin ennen ajoon lähtöä. Nykyvalot eivät sula itsekseen auki matalan toimintalämpötilansa vuoksi.
 • Jos auto ilmoittaa jonkin valon palaneen tai valoteho tuntuu riittämättömältä, anna ammattilaisen varmistaa valojen toiminta.
 • Varmista onko autossasi päivänajovalot (DRL) ja muista kytkeä ajovalot päälle olosuhteiden niin vaatiessa esimerkiksi valoisaan aikaan sumussa, lumi- ja vesisateessa.
 • Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.
 • Älä vaihda kaukovaloja lyhyisiin liian aikaisin.
 • Säädä taustapeili niin, etteivät takana ajavan valot häikäise peilin kautta.
 • Himmennä auton sisätilan näytöt, mukaan lukien kanssamatkustajien matkapuhelimien näytöt *.

* Lähde: Liikenneturva 2020

Vinkkejä turvavälin pitoon:

 • Pidä kunnon väliä muihin liikkujiin, jotta näet mitä ympäristössäsi tapahtuu ja sinä ja myös takanasi tulevat voivat ennakoida paremmin. Riittävän turvavälin pito edistää lisäksi taloudellisempaa ajamista, sillä ajo ei ole yhtä tempoilevaa.
 • Nyrkkisääntö: Taajamissa etäisyyden on oltava metreinä vähintään puolet käytetystä ajonopeudesta (esim. 40 km/h – 20 m). Maantiellä hyvissä oloissa etäisyyden pitää olla metreinä sama kuin ajonopeus (esim. 80 km/h – 80 m).
 • Testaa auton pysähtymismatkaa animaation avulla.

TIENKÄYTTÄJÄN KANAVAT

 • Liikenteen asiakaspalvelu on valtakunnallinen maantie-, rata- ja vesiväyläasioiden neuvontapalvelu. Liikenteen asiakaspalvelussa voit antaa palautetta, esittää kysymyksiä ja kehitysehdotuksia. Voit myös tehdä sähköisiä ilmoituksia valtion omistamiin väyliin liittyen. Asiakaspalvelu käsittelee ilmoituksia arkisin kello 8–16.15. Voit ilmoittaa esimerkiksi maanteiden päällystevaurioista. Yhteystiedot: puhelin 0295 020 00, sähköposti liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
 • Tienkäyttäjän linja on kanava, jolle voit soittaa kiireellisistä ja liikennettä selvästi vaarantavista ongelmista. Linja palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Syitä soittaa ovat esimerkiksi tielle kaatunut puu, vaarallinen liukkaus, tielle nouseva vesi tai kiinni juuttunut raskas ajoneuvo. Ilmoittajalta pyydetään tarkka tieto ongelman sijaintipaikasta ja yhteystiedot. Yhteystiedot: puhelin 0200 2100 (24 h/vrk).
 • Valtion omistamiin maanteihin, rata- ja vesiväyliin liittyen voit antaa palautetta Palauteväylään.
 • Katuverkkoon liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä oman kuntasi asiakaspalveluun tai palautekanavaan.
Palaute liikenteestä.
KUVA 2: Väylävirasto

Liikenneturvallisuustoimija: Teemu Kinnunen, puh. 050 336 9689, teemu.kinnunen@ramboll.fi