Kunnan maksuliikenne on suljettu 15.7. – 4.8.2024!

Kaustisen logo.

Hyödyllisiä linkkejä

Kaustisen kirjaston palvelut

Anders-Finna

Anders-kirjastokimpan verkkokirjasto, jossa voit mm. tarkistaa ja/tai päivittää tietojasi, uusia lainojasi, tehdä varauksia ja maksaa kertyneitä sakko- tai kaukolainamaksuja verkossa.

Ellibs

Ellibs-kirjastosta voit lainata e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Sivulta löydät myös ohjeet lainaamiseen.

E-kirjat ovat sähköisiä kirjoja, joita luetaan suoratoistona selaimessa tai ladataan verkon kautta oman laitteen lukuohjelmaan. Ellibsin sivuilta saat ohjeet laitteeseesi soveltuvan lukuohjelman asentamiseen.

iOS- ja Android-mobiililaitteiden käyttäjille suositellaan Ellibsin omaa mobiilisovellusta. E-äänikirjoja on mahdollista kuunnella vain suoratoistona selaimessa. Kaikkien e-kirjojen laina-aika on 1 tai 14 vuorokautta. Kirjojen lainaamiseen tarvitset Anders-kirjastokortin ja nelinumeroisen PIN-koodin, jonka saat kirjastosta.

ePress-aikakauslehdet

ePress on kotimaisten lehtien verkkopalvelu, jonka kautta voi lukea lehtien digitaalisia näköisversioita. ePressin aikakauslehtipalvelu on käytettävissä sekä kirjastossa että etänä, eli voit lukea lehtiä myös kotoa käsin omalta laitteeltasi. Palveluun kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin verkkokirjastoon, eli kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Jos olet unohtanut PIN-koodisi, saat sen kirjastosta.

Yhtä lehtinumeroa voi samaan aikaan lukea vain rajoitettu määrä käyttäjiä. Mikäli haluamasi lehden lukuoikeus on käytössä, yritä hetken kuluttua uudelleen. Jokaisella ePress-aikakauslehtipalvelun lehdellä on juokseva kahdentoista kuukauden arkisto, joten myös vanhempia numeroita on mahdollista lukea.

ePress-sanomalehdet

ePress-sanomalehtipalvelu on käytettävissä vain kirjastossa. Sivulla voi lukea kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä digitaalisina näköisversioina heti niiden ilmestyttyä painosta.

MOT-sanakirjapalvelu

Kirjaston tiloissa toimiva sanakirjapalvelu. Käytettävissä ovat seuraavat sanakirjat:

MOT Englanti

MOT Ruotsi

MOT Espanja

MOT Norstedts stora engelska ordbok

MOT Recallmed Moderni lääketieteen sanasto

Viddla.fi

Elokuvapalvelu, johon voit kirjautua kirjastokortillasi ja PIN-koodillasi (saat PIN-koodin tarvittaessa kirjastosta). Viddlassa voit katsoa maksutta neljä elokuvaa kuussa.

Muita kirjastoja

Kansalliskirjasto.fi 

Sisältää mm. sanomalehtiä ja aikakauslehtiä nykypäivästä melkein sadan vuoden taakse sekä sähköisiä kirjoja ja käsikirjoituksia. Aineistoa myös ruotsin kielellä.

Kirjastokaista.fi 

Kulttuurin ja kirjallisuuden videomateriaalia kaikenikäisille, kirjailijahaastatteluita, podcasteja ja audiomateriaalia, jotka ovat vapaasti katseltavana ja myös oppimateriaalina käytettävissä. Myös ruotsinkielistä materiaalia.

Kirjastot.fi

Kirjastot.fi on kirjastojen valtakunnallinen verkkopalvelutoimitus, jonka kautta saa yhteyden myös eri kirjastoihin ja kirjastoalan ryhmiin.

Musiikkikirjastot.fi 

Täältä artikkeleita ja tietoa musiikista, myös käyntejä musiikin kuuntelupalveluihin.

Kirjallisuus

Gutenberg.org 

Project Gutenberg sisältää tekijänoikeudetonta tuotantoa. Aineisto on pääosin englanniksi, mutta suomeksi löytyy esimerkiksi suomalaisia klassikkoteoksia.

Kirjasampo.fi 

Suomalaisen ja suomeksi käännetyn kirjallisuuden tietokanta sisältää tietoa teoksista ja niiden tekijöistä sekä kirjallisuusilmiöitä.

Lönnrot.net

Tekijänoikeuksista vapaita suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia.

Yle Areenan äänikirjat 

Kuunnelmia ja äänikirjoja kaikenikäisille.

Muu kulttuuri

Arviiti.fi

Kaustisen oma historiallinen tietokanta, johon voi myös halutessaan tarjota materiaalia.

BBC:n radiokuunnelmat

Englanninkielisiä radiokuunnelmia eri aiheista esimerkiksi jännitystä, romantiikkaa ja dekkareita.

Digi.kirjastot.fi

Kirjastojen digitoimaa paikallista aineistoa. Kokoelma-polun kautta pääset tutkimaan valikoimaa kunnittain.

Finna.fi

Yhdestä paikasta kirjastojen, museoiden ja arkistojen sisältöjä esim. kuvia, asiakirjoja, karttoja ja elokuvia. Hakupalvelussa voit hakea ”verkossa saatavilla” -rajauksella aineistot, jotka ovat saman tien käytettävissäsi. Aineistoa on myös ruotsiksi. Opettajille osio nimeltä Luokkahuone, josta löytää materiaalia opetukseen.

Wdl.org 

Sisältää muun muassa harvinaisia kirjoja, käsikirjoituksia, videoita ja valokuvia eri maista ja kulttuureista. UNESCO:n, kirjastojen ja arkistojen sekä muutaman muun tahon tuottama englanninkielinen digitaalinen kirjastopalvelu.

Virtuaalimuseoita

Kattava kokoelma museoita virtuaalimatkailtavaksi ympäri maailman.

Oppiminen ja opetus

Alakouluikäisille

Aparaattisaari 

Tarinallinen oppimisympäristö, joka tukee Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2016) tavoitteita liittyen medialukutaitoon ja tieto- ja viestintäteknologian taitoihin. Oppimisympäristö muodostuu Aparaattisaari-pelistä ja toiminnallisia tuokioita sisältävistä tarinoista.

Lukusilta 

Tukea lukemisen sujuvuuteen esim. oppilaille, joilla suomi on toisena äidinkielenä tai lukivaikeuksia omaaville.

Seppo.io 

Pelillisen oppimisen työkalu. Mahdollisuus kokeilla ilmaiseksi 30 päivää. Sisältää myös kirjallisuusaiheisia pelejä.

Värinautit.fi 

Eri ikäisille lapsille ja nuorille soveltuvaa pedagogista materiaalia. 30 eri teeman alle kootut oppimateriaalit ovat ilmaisia, osallistavia ja monitaiteellisia. Paljon tulostettavia monisteita.

Yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille

Eväitä opiskeluun

Opastaa toisen asteen opiskelijoita tiedonhakutaidoissa ja lähdekriittisyydessä. Sivusto on Oulun kaupunginkirjaston tuottama.

Makupalat.fi 

Tietoa aiheesta kuin aiheesta yläkoulun ja toisen asteen opintoihin. Hakukriteereinä termit ja aiheet. Palvelu on kirjastojen ylläpitämä. Valmiit sivustokokoelmat.

MOT-sanakirjapalvelu

Kirjaston tiloissa toimiva sanakirjapalvelu. Käytettävissä ovat seuraavat sanakirjat:

MOT Englanti

MOT Ruotsi

MOT Espanja

MOT Norstedts stora engelska ordbok

MOT Recallmed Moderni lääketieteen sanasto

Akateemikoille

Journal.fi 

Sisältää noin 80 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

JSTOR

Akateemiseen opiskeluun lehtiä, kirjoja, videoita, dokumentteja, tutkimusraportteja.

Theseus.fi

Sisältää Suomen ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt.

Elinikäisille oppijoille

Coursera.org

Usean eri alan ilmaisia online-kursseja esimerkiksi Yalen ja Stanfordin yliopistoilta. Kielenä yleensä englanti, mutta myös esimerkiksi ranska ja espanja.

Excel Easy

Englanninkielinen Excel-tutoriaali, jossa käsitellään ja opastetaan Excelin käyttöön alusta lähtien.

YLE Oppiminen

YLE:n Oppiminen-sivustolla on erilaisia oppikokonaisuuksia, mm. media-, digi-, oppimis- ja elämäntaidoista, kielistä, ihmisestä ja yhteiskunnasta.

Opettajille

Kotikouluapu.fi 

Sivusto, josta löytyy lisävinkkejä lasten etäkoulunkäyntiin.

Lukuliike.fi

Vinkkejä etäopetukseen Ammattilaisille-kohdasta, Materiaalipankista lukemiseen liittyviä tehtäviä ja oppaita sekä paljon muita vinkkejä Ajankohtaista-otsikon alta.

Lukemista ja tekemistä lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille

Kuuntele tarinaa

@kirjailijatimoparvela

Kirjailija Timo Parvela lukee tarinoitaan videolla. Näitä voi kuunnella vaikkapa äidin tai isän kanssa yhdessä.

Lukulumo

Sisältää yli 300 lastenkuvakirjaa. Lastenkuvakirjoja voi samalla selata älylaitteellaan, kun kuuntelee kyseistä tarinaa ääneen luettuna. Kirjoja löytyy myös muilla kielillä kuin suomeksi.

Niilo Mäki Instituutin lukutuokiot

30 lukutuokiota, joissa lastenkirjoja lukevat esimerkiksi urheilijat ja lukumummot ja -vaarit. Myös tuokioihin liitettyjä tehtäviä alakouluikäisille ja nuoremmille.

Satunetti

Satuja kuunneltavaksi tunnetuilta kirjailijoilta, mukana myös kansansatuja.

Lue verkossa

Iltasatu

Tästä palvelusta löytyy klassikkosatuja lyhennettyinä sekä myös uusia satuja.

Papunet

Täältä ladattavia selkokirjoja, mikäli oppilaalla tai käyttäjällä on kommunikointivaikeuksia esimerkiksi jonkin oppimisvaikeuden tai puhevamman takia. Sivustolla on myös ladattavia satuja.

Lukuvinkit, kirjatube ja kirja-aiheisia palveluita

For YA Youtubessa

Nuortenkirjailijoiden Sini Helmisen ja Elina Pitkäkankaan tubekanava, jolla keskustellaan nuorten aikuisten kirjallisuudesta.

Kauhavan kirjaston Youtube-kanava

Kirjavinkkausvideoita nuorille aikuisille. Myös striimattuja satutunteja.

Kirjakoplan kirjavinkkausvideot Youtubessa

Vinkkejä nuorten ja nuorten aikuisten kirjoista. Kirjakoplan eli Aino-Maria Kankaan ja Lotta Luukilan tavoitat myös podcastista.

Lukemo

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat tietokirjoista kaunokirjallisuuteen. Sopivaa luettavaa löytyy hakutoimintojen, kirjalistojen ja vinkkien avulla. Työkaluja lukemiseen -sivulta voi etsiä muun muassa tehtäviä.

Lukufiilis

Verkkolehti nuorille kirjoista ja lukemisesta. Lehteen voi lähettää halutessaan myös omia tekstejään Stoorikoriin.

Sivupiiri.fi

Lukusuosituksia lapsille ja nuorille. Täältä löydät myös klassikkokirjoja, joita voit lukea ilmaiseksi, kuten esimerkiksi Robinson Crusoe, Maan ympäri 80 päivässä ja Kolme muskettisoturia.

Katseltavaa

Elonet

Vapaasti katseltavana suomalaisia tai suomeksi tekstitettyjä elokuvia, dokumentteja, vanhoja mainoksia ja tietoiskuja kaikenikäisille. Valikoimassa mm. Suomisen perhe, Komisario Palmun erehdys sekä musiikki- ja matkailuohjelmia.

Koronakonsertit

Artistien nettikeikkoja esim. Facebookin livelähetyksinä.

Lasten Areena

YLE:n lastenohjelmia suomeksi ja ruotsiksi lapsille.

Viddla.fi

Elokuvapalvelu, johon voit kirjautua kirjastokortillasi ja PIN-koodillasi (saat PIN-koodin tarvittaessa kirjastosta). Viddlassa voit katsoa maksutta neljä elokuvaa kuussa.

YLE Areenan televisio-ohjelmat

YLE:n kanavien televisio-ohjelmia.

Loading