Kunnan maksuliikenne on suljettu 15.7. – 4.8.2024!

Kaustisen logo.

Liikuntamahdollisuudet

Kunta ylläpitää Urheilutaloa ja sen lähellä olevaa ulkoliikunta-aluetta. Lähtökohtaisesti yleishyödyllisten järjestöjen alle 16-vuotiaille tai toisen asteen opiskelijoille järjestämät liikuntaryhmät eivät maksa vuokraa tilojen käytöstä. Lue maksuista tarkemmin Sivistystoimen palveluhinnastosta, joka löytyy lomakkeistamme.

Kunta on tehnyt liikuntapalvelujen tuottamisesta kaikille kuntalaisille kattavan sopimuksen urheiluseura Kaustisen Pohjan-Veikkojen kanssa ja liikuntaharrastamisen kirjo on laaja.

Kunnan oma vapaa-aikatoiminta täydentää tarjontaa.

Käy katsomassa myös valtakunnallisesta LIPAS-liikuntatietokannasta kuntamme liikuntapaikat.

Oikopolut sisältöön:

Sisäliikuntapaikat

Kaustisella on kunnan omistamina sisäliikuntapaikkoina Urheilutalo sekä Puumalan ja Järvelän koulujen salit. Keskustassa Keskuskoulun (1.-6.) tiloissa on käytettävissä lisäksi pieni sali.

Urheilutalo

Tiloissa on mahdollisuus harrastaa seuraavia lajeja: lento-, kori- ja sulkapallo, salibandy, futsal, pituushyppy, korkeushyppy, keihäänheitto, moukarinheitto ja boccia. Urheilutalolta löytyvät tilat myös judon, seinäkiipeilyn, jumpan ja tanssin harrastajille kaksi yksityisen ylläpitämää kuntosalia, joista toinen on voimailusali ja toinen perinteinen kuntosali. Myös ilma-ase- ja jousiammunnan harrastaminen on urheilutalolla mahdollista.

Urheilutalon tilojen ajantasainen käyttökalenteri löytyy urheiluseuran sivuilta.

Yritykset, yhdistykset, seurat ja yksityiset henkilöt voivat varata vuoron urheilutalolta lukuvuodeksi kerrallaan. Hakemus tehdään kirjallisena elokuun 15. päivään mennessä. Kausi alkaa 1.9. ja päättyy 30.4. Hinnasto ja varauslomake löytyy lomakkeistamme.

Varauslomake palautetaan osoitteeseen: Kaustisen kunta, Sivistystoimi, Kappelintie 13, 69600 Kaustinen tai Kaustisen Pohjan-Veikot, Urheilutie 10, 69600 Kaustinen. Kuoreen merkintä: ”Liikuntavuorojen varaus”.

Satunnaisia vapaita vuoroja voi tiedustella ympäri vuoden Kaustisen Pohjan-Veikkojen toimistosta. Toimiston aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät seuran kotisivuilta.

Salivuorot ja muu urheilutalon säännöllinen toiminta on tauolla toukokuun alusta elokuun loppuun saakka. Myös kesäksi voit myös varata vuoroja Kaustisen Pohjan-Veikkojen toimistosta. Kesäkaudellakin urheilutalon käytöstä laskutetaan lomakkeistamme löytyvän normaalin hinnaston mukaisesti.

Koulujen tilat

Alakoulujen tilat varataan koulujen apulaisrehtoreilta, yläkoulun ja musiikkilukion tilojen varaukset koulusihteeriltä; katso tarkemmin hinnastosta, joka löytyy lomakkeistamme.  Apulaisrehtoreiden ja koulusihteerin tiedot löydät yhteystiedoista.

Muiden toimijoiden tiloista

Kyläyhdistyksillä ja nuorisoseuroilla on myös tiloja yhteiseen toimintaan, osalla tilat soveltuvat myös liikuntaan:

Kuntosalit

Urheilutalon alakerrassa toimii yksityinen kuntosali KuntoFarmi, josta löytyy sekä kuntosali että voimasali.

Lisäksi keskustasta löytyvät kuntosalit Neste Kaustinen kuntosali ja Hotelli Kaustisen kuntosali.

Tutustu myös uuteen voimailuseuraamme Piisalle Riskit.

Muu toiminta

Kunnasta löytyy personal trainer -yrittäjiä ja monenlaisia hyvinvointia edistäviä palveluja, katso esim. Pajalan korjaamon yrittäjät sekä Kaustisen jäsenkorjaus.

Lähin uimahalli löytyy Vetelin liikuntakeskuksesta, matkaa sinne on n. 10 km.

Ulkoliikuntamahdollisuudet

Osallistu ympäri vuoden Vuotuisiin liikuntakampanjoihimme!


Ulkoliikuntamahdollisuuksista yleistä

Urheilutalon välittömässä läheisyydessä sijaitsee urheilukenttä, jossa on 400 m kivituhkajuoksurata ja sen keskellä tekonurmikenttä. Läheisyydessä sijaitsevat myös tenniskentät ja hiekkakenttä.  Uudet kuntoportaat valmistuivat alueelle syksyllä 2020.

Urheilukentän ja tekonurmikentän vuorovaraukset Kaustisen Pohjan-Veikkojen kautta 040 5228977 tai veikot@kp-v.fi. Linkistä https://veikot.kaustinen.fi/vuorovaraukset näkyvät varatut vuorot. Liikuntapaikat-valikosta pääset valitsemaan kentän, jonka varauksia haluat tarkastella.

Alueella on noin 2 km pururata ja 18 väylän frisbeegolfrata. Urheilukentältä lähtee reitti lähistön laavulle, talvireittejä voi seurata kauemmas kallioille ja suunnistukselle tehdään ympäristöön monipuolisia reittejä.

Talvella pururadan maastoon ajetaan sään niin salliessa latukoneella 1,5 km, 3 km ja 5 km valaistut hiihtoladut (perinteinen ja vapaa). Hyvän lumitilanteen talvina alueella on myös pidempiä kuntolatuja.

Jääkiekkokaukalo tehdään talvikaudeksi tenniskenttien päälle.

Kaustisen A1-tason frisbeegolf-rataa käytetään todella ahkerasti. Sen kokonaispituus on 1 445 m. Lisätietoa esimerkiksi radan väyläpituuksista löydät valtakunnallisesta frisbeegolfratojen sivustolta . Kaustisen frisbeegolfharrastajilla on oma facebook-ryhmä. 

Kunnassa on myös aktiiivisia maastopyöräilyn harrastajia.

Mosalan uimarannalla Hotelli Kaustisen (Pajalantie 24) lähellä voi virkistyä kuumina kesäpäivinä. Uimarannalta löytyy pukukoppi sekä laavu, jossa voi grillata ja nauttia eväitä. Tastulanjärven rannalla Tastulan lomakylässä on uimaranta kesäisin ahkerassa kuntalaisten käytössä.

Kaustisella toimii Kaustisen Moottorikerho ja sillä on keskustan läheisyydessä kartingrata.

Kaustisella on kansainvälisen tason ampujia. Kruuppakan ampumarata sijaitsee pari kilometriä keskustasta Teerijärven suuntaan.

Nikulan raviradan luona on myös moukarinheittopaikka, jossa pidetään vuosittain Moukarikarnevaalit.

Kyläkouluillakin on ulkoliikuntamahdollisuuksia; Puumalan ja Järvelän koulujen kentät ja kaukalot sekä Köyhäjoen koulun lähellä kyläyhdistyksen ylläpitämä Mäntymajan takana oleva kenttä.

Luontopolut ja -reitit

Urheilukentältä lähtee noin 800 m reitti Lions Clubin Roskakallion laavulle, pilkottuja puita voi ottaa mukaan urheilukentän ja hiekkakentän läheisyydessä olevasta katoksesta. Palauta katoksessa oleva puunkantokassi paikoilleen laavuretken jälkeen. Älä sytytä nuotiota palovaroituksen ollessa voimassa ja huolehdi omalta osaltasi laavun siisteydestä.

Luontopolkuja ja -reittejä kannattaa bongailla Outdooractiven sivuilta, sen reittihaussa Kaustiselta on jo merkitty muutama reitti.

Mukavia luontopolkuja ja -reittejä ovat esimerkiksi

Salonkylässä Matin poloku (11,5 km, lähtö Salonkylän nuorisoseuran talon pihasta);

Tastulassa Tastulanjärven luontopolku (3,6 km, lähtö Tastulan lomakylän alueelta);

Tastulassa ja Vintturilla kiertävä ViTaringin luontopolku (11,3 km, lähtö Tastulan lomakylän alueelta tai ViTatiimin kylätalolta);

Vintturilla Vintturin eräpolku, lähtö Mikkolasta.

Isokallion kotareitti

Uintimahdollisuudet

Kunnan ylläpitämä uimaranta on Mosalassa Hotelli Kaustisen vieressä. Uimarannalta löytyy pukukopit ja laavu.

Tastulan leirintäalueella on matala uimaranta.

Jylhän kylässä Nuolisen rannalla on myös uimaranta.

Raviurheilu ja ratsastus

Seitsemän kilometriä keskustasta Kokkolan suuntaan sijaitseva Nikulan ravirata ja sen hevosurheilukeskus ovat varsinainen raviurheilun ja eläimiin liittyvien palveluiden keskittymä.

Alueella toimii myös Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Kaustisen toimipiste.

Metsästysseurat

Aktiivisia metsästysseuroja kunnassa on useita, mm. Kaustisen metsästysseura, Kaustisen Ylikylien metsästysseura, Köyhäjoen metsästysseura ja Salonkylä-Viiperin metsästysseura.

Muu toiminta

Koiraharrastajista mainittakoon Kaustisen koiraharrastajat Kako ry.

Loading