Kunnan maksuliikenne on suljettu 15.7. – 4.8.2024. / Kunnanvirasto on suljettu 1.7. – 4.8.2024. / Toivotamme aurinkoista kesää!

Kaustisen logo.

Kaustisen kunnankirjasto

Kuva Kaustisen kirjastosta ulkoapäin.

Kirjasto somessa

Instagramin tunnus. Facebookin tunnus. yotube-tunnus valkoinen kolmio punaisella pohjalla.

Instagram

Facebook

YouTube

Kuvassa yleisten kirjastojen tunnus.
Aukioloajat

Maanantaisin klo 12–18
Tiistaisin klo 12–18
Keskiviikkoisin klo 12–18
Torstaisin klo 9–16
Perjantaisin klo 12–16

Omatoimiaika omatoimisopimuksella päivittäin klo 7–22. Myös alla olevana sulkuaikana.

8. – 14.7. suljettu

Kuvassa sijaintia kuvaava tunnus.Kirjaston yhteystiedot
Kirjaston sijainti kartalla

Langaton verkkoyhteys -symboli.Kirjaston tiloissa käytössäsi on langaton laajakaista.

Lainojen uusinta ja verkkokirjasto

Anders-kirjastot.

Voit uusia lainasi Anders-Finna-verkkokirjastossa.

Anders-kirjastokortilla saat käyttöösi Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven ja Toholammin kirjastojen kokoelmat.

Infovideo kirjaston käytöstä ja palveluista

Kirjaston tapahtumat

Sekä tulevat että menneet kirjaston tapahtumat löydät tästä linkistä. Ajankohtaiset tapahtumat löydät myös allaolevasta Ajankohtaista-osiosta. Kirjaston järjestämät tapahtumat ovat aina maksuttomia. Tervetuloa tapahtumiin!

Ajankohtaista

Meirän kylän kesälukubingo 31.8. saakka

Otsikkokuva, jossa auringonpaisteisella taustakuvalla teksti Meirän kylän kesälukubingo. Tekstin yläpuolella kaareva teksti, jossa lukee Voita upeita palkintoja! Tervetuloa mukaan Meirän kylän kesälukubingoon! Tänä vuonna kesälukubingoon osallistuu koko kylä kirjasuosituksin, lahjoituksin ja lukemalla. Bingolomakkeita saa kirjastosta.

Osallistumisaikaa on 31.8. asti ja lomakkeita voi palauttaa 2.9. saakka, mutta ilman muuta myös aiemmin. Nimittäin ensimmäiset 20 lomakkeen palauttaneista, jo itse lukevista saa valita huikeista palkinnoista itselleen mieluisimman.

Loput palkinnot arvotaan. Ole siis nopea ja tuu mukhan!

Kurkkaa tarkemmat ohjeet ja palkinnot täältä: Meirän kylän kesälukubingo

Kiitos kaikille kesäkisaa sponsoroineille tahoille!

Asiakkaalle ilmainen Cineast-elokuvapalvelu

Kuvassa elokuvien kansia ja QR-koodi sekä infoteksti.

Anders-kirjastojen uusi elokuvien suoratoistopalvelu Cineast on nyt käytössä! Palveluun tarvitsee vain kirjastokortin ja siihen liitetyn pin-koodin, jonka saa kirjastosta.
Elokuvapalvelu löytyy osoitteesta www.cineast.fi.

Ohje elokuvan katsomiseen:

➡️ Valitse alasvetovalikosta Anders.
➡️ Valitse elokuva.
➡️ Kirjoita kirjastokorttisi numero, joka löytyy korttisi taustapuolelta ja lisäksi pin-koodi.
▶️ Nyt voit klikata Aloita katselu -kohtaa.

Elokuvien katsominen onnistuu tietokoneella, kännykällä tai muulla mobiililaitteella sekä vaikka castaamalla televisioon. Myös Cineast-sovellusta voi käyttää.

Elokuva on katsottavissa 48 tuntia. Elokuvaa ei tarvitse itse palauttaa, sillä se palautuu automaattisesti lainausajan eli 48 tunnin kuluttua.

Viikon aikana on mahdollista lainata kaksi elokuvaa. Kun ensimmäinen lainaus on suoritettu, alkaa viikko kulua.

Anders-kirjastot ovat asettaneet maksimilaskutuskertymän koko palvelulle. Mikäli se ylittyy, on palvelu pois käytöstä seuraavan kuun alkuun asti. Palvelu on asiakkaalle kuitenkin ilmainen.

Cineast-käyttäjätiliä ei tarvitse luoda, mutta tilin luomalla käyttöön tulee lisätoimintoja. Esimerkiksi omien suosikkien merkitseminen onnistuu.

eMagz-lehtipalvelu nyt käytettävissä myös kotoa

eMagz-lehtipalvelu, joka on aiemmin ollut käytettävissä pelkästään kirjaston verkossa, on nyt käytettävissä myös etänä. Palveluun voit kirjautua osoitteessa anders.emagz.fi. Kirjautuminen onnistuu samoilla tunnuksilla kuin verkkokirjastoonkin kirjautuminen, eli tarvitset kirjastokorttisi numeron sekä PIN-koodisi. Jos olet unohtanut PIN-koodisi, ota yhteyttä kirjastoon.

Palvelua voit käyttää tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

Kuvassa tabletti ja kuulokkeet.AndersFinna-verkkokirjaston Ellibs-palvelu on täydentynyt 95 uudella lasten ja nuorten e- ja äänikirjalla. Kyseessä on valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma, jonka aineistoa voi kuunnella 31.5.2023 asti. Kirjoja on suomen ja ruotsinkielellä ja kokoelma päivittyy jatkuvasti. Yhtä nidettä voi kuunnella yksin tai vaikka kokonainen luokka kerrallaan, sillä kuuntelulisenssi on suomenkielisissä kirjoissa 50:lle ja ruotsinkielisissä 10 henkilölle kerrallaan. Kokoelmassa on mukana sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Käyttöön tarvitaan vain kirjastokortti ja PIN-koodi sekä älypuhelin, tabletti tai tietokone. Ellibs-sovellus on ilmainen ja sen voi ladata omasta sovelluskaupastaan.

Kirjakassipalvelu

Kaustisen kirjasto tarjoaa kirjakassipalvelun, jossa voit pyytää kirjaston väkeä keräämään haluamaasi aineistoa kassiin ja noutaa sen kirjaston ulko-ovelta sovittuna ajankohtana.

  1. Ota yhteyttä kirjastoon joko puhelimitse tai sähköpostitse ja ilmoita haluamasi aineisto. Voit pyytää joko tiettyjä kirjoja/DVD-levyjä/ym. tarkoilla nimillä tai kertoa minkälaista aineistoa haluaisit yleisesti ottaen.
  2. Keräämme aineiston, lainaamme sen kirjastokortillesi valmiiksi ja laitamme pussiin. Kirjoitamme kassin kylkeen varausnumerosi (sama numero, joka on käytössä varaamaasi aineistoa noudettaessa).
  3. Kassin voit noutaa kirjaston ulko-ovelta sovittuna ajankohtana.

Mielenkiintoisia haastatteluja Kaustisen menneisyydestä Arviiti-tietokannassa

Kirjaston kaseteilla olleet paikallisesta elämästä ja henkilöistä kertovat murrenauhat on nyt digitoitu Eläkeliitto Kaustinen ry:n toimesta. Iso kiitos siitä!

Nämä haastatteluina olevat tarinat mielenkiintoisista menneistä ajoista ja kiehtovista persoonallisuuksista löytyvät nyt Arviiti-tietokannasta. Arviiti on Kaustisen historian ja elävän kulttuuriperinnön tietokanta.

Kaseteilla olleita tarinoita pääsee kuuntelemaan https://www.arviiti.fi/aani-ja-video/

Koukutu kirjaan -käsityöillat kolmen viikon välein keskiviikkoisin klo 18.00 – 19.30

Kuvassa avoimia kirjoja, kukkia, lankakerä ja sydän sekä infoteksti. Kokoonnumme jälleen Koukutu kirjaan -käsityöpiiriin ke 3.4. klo 18.00 – 19.30. Kevään kokoontumiskerrat ovat keskiviikkoisin: 3.4. / 24.4. / 15.5.

Tule mukaan oman neuletyösi kanssa, neulo langoistamme kaustislaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin tai istahda vain kuuntelemaan. Hyväntekeväisyyskohteisiin langat sponsoroi Kaustisen Halpa-Halli.

Lämpimästi tervetuloa!

Heikki Virkkalan Kevätnäyttely

Heikki Virkkalan maalaama teos luonnonmaisemasta, jonka keskiössä pitkospuut.

Heikki Virkkalan Kevätnäyttely on nähtävillä Kaustisen kirjastossa kirjaston aukioloaikoina koko maaliskuun ajan.

Tervetuloa!

Tuntematon sankari -installaationäyttely 12.5. asti

Kuvassa piirrettyjä näyttelyn hahmoja sekä infoteksti. Tuntematon sankari -installaationäyttely on halutessasi osallistava. Siinä pääset kiertämään kirjaston yläparvella sijaitsevaa näyttelya ja keksimään löytämällesi sankarille oman tarinan.

Voit vastata esimerkiksi kysymyksiin, millainen on sankari, millaisia ominaisuuksia sankarilla on ja minkälaisia sankaritekoja he tekevät.  Voit myös keksiä näyttelyn sankareille nimet ja kertoa, miten ja minkälaisia sankaritekoja he voisivat tehdä hahmon vierestä löytyvässä kirjassa.

Paikalle voi tulla ennakkoilmoittautumalla vaikka luokan kanssa soittamalla kirjastoon 050 346 5466 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen kaustinen.kirjasto@kaustinen.fi

Näyttelyn taiteilija on turkulainen Kati Förbom. Hän löytyy myös Instagramista @kaforija

Tervetuloa interaktiiviseen näyttelyyn!

Hurraa Huiskankorpi! -satunäyttely 2.-24.5.

Kuvassa nurmikolla toisiaan halaavat huovutetut hiiri- ja iäkäs mies -hahmot sekä infotekstiä. Hurraa Huiskankorpi -satunäyttely on ilmestynyt kunnanviraston kokoustilojen aulaan 2.-24.5. väliseksi ajaksi. Näyttely perustuu Eija Kaarlelan ja Arto Kivistön satukirjaan.

Paikalla ovat myös valokuvaaja Jenni Rättyän satukirjan kuvituskuvat sekä käsityötaiteilija Saila Järnbergin tekemät kirjan hahmot.

Tervetuloa satumaailmaan!

Lukukoira Kaustisen kirjastossa ti 28.5. klo 14–16

Lukukoira Hele

Lukukoiratoiminta jatkuu kirjastossa ti 26.3. klo 14-16!

Lukukoiratoiminta on suunnattu kaikenikäisille, ja siellä voi harjoitella ääneen lukemista, julkista puhumista, tai vaikkapa suomen kielen puhumista. Lukukoira ei arvostele, vaan on mukana innostamassa ja kuuntelemassa lukijaa. Lukukoiranohjaajana toimii Helka.

Lukukoira on paikalla joka toinen tiistai klo 14–16. Kevätkauden lukukoirapäivät ovat 26.3. / 9.4. / 23.4. / 7.5. / 21.5. Lukukoirakäyntiin (30 min.) on varattava aika. Varaa aika etukäteen käymällä kirjastossa, soittamalla (050 346 5466) tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kaustinen.kirjasto@kaustinen.fi.

Voit myös ottaa yhteyttä ihan vain kysyäksesi lisätietoa!Suomen Kennelliiton logo.

Lämpimästi tervetuloa!

Koirien lukukoiratoimintaan soveltuvuuden arvioinnista ja koiranohjaajien kouluttamisesta vastaa Suomen Kennelliitto.

Kirjailija Satu Rämö vierailee ke 29.5. klo 16.00-17.00

Kuvassa kirjailija Satu Rämö talvisessa maisemassa sekä infoteksti.Nyt kannattaa laittaa päivä ylös kalenteriin ja aikataulut sopimaan, sillä tämän hetken yksi myydyimmistä ja lainatuimmista kirjailijoista saapuu Keski-Pohjanmaan kiertueelle toukokuun lopulla ja pysähtyy myös Kaustisen kirjastossa!
Satu Rämö on Islannissa asuva kirjailija ja ekonomi, ja hänen Hildur-dekkarisarjastaan on tullut valtaisa menestys.

Satu Rämöä pääsee kuulemaan paikallisen kulttuuripersoonan Antti Huntuksen haastattelemana Kaustisen kirjastossa keskiviikkona 29.5. klo 16–17.

Lämpimästi tervetuloa!

Läksyparkki Kaustisen kirjastossa

Ke 8.5. alkaen joka keskiviikko klo 14.45–15.30 Kaustisen kirjaston nuorten aikuisten tilassa eli Nurkkiksessa järjestetään Läksyparkki. Läksyparkissa on nimensä mukaan tarkoitus tehdä läksyjä, ja paikalla on seurana ja läksyapuna koulunuorisotyöntekijä Satu. Läksyparkki jatkuu joka keskiviikko kevätlukukauden loppuun saakka.

5.–9.-luokkalaiset tervetuloa!

Kuihailujen etkot pe 7.6. klo 12-16

Kuvassa osa piirretystä auringosta sekä konfetteja ja infoteksti. Perjantaina 7.6. koko kylä on täynnä toimintaa, kun on jokavuotiset Kaustisen kuihailut. Eri tahoilla tapahtuu koko päivän ajan. Kaustisen kunta ja Kaustisen seutukunta kuihailevat pe 7.6. klo 16-19. Heidän omilta somekanaviltaan löytyy päivän ohjelma.

Kirjasto puolestaan järjestää tänä vuonna Kuihailujen etkot samana päivänä klo 12-16. Ohjelmassa on kirjaston sisätiloissa etsintätehtävä tikkari- ja esinepalkintoineen niin kauan kuin tavaraa riittää sekä toki myös mahdollisuus osallistua kirja-arvontaan.

Sään salliessa kirjaston pihalaatoille voi maalata katuliiduilla ja huikeita palkintoja lahjoituksena paikallisilta yrityksiltä ja toimijoilta saanut kaustislaisuuteen vahvasti nojaava, kaikenikäisille lukijoille sopiva Meirän kylän kesälukubingo julkaistaan. Myös lukukoiratoiminta esittäytyy klo 15-16.

Lämpimästi tervetuloa etkoilemaan!

Kirjastohiiren satutunti tiistaina 18.6. klo 15.00-15.45

Kuvassa Kirjastohiiri lukukaverinsa Nallen kanssa kirjaston lastenosastolla pitämässä satutuokiota. Taustalla kirjahyllyjä ja etualalla lapsi takaa päin kuvattuna. Perinteisten satutuntien ollessa kesätauolla, tarttuu Kirjastohiiri kirjoihin ja lukee tarinoita lapsille ja lapsenmielisille kirjastossa tiistaina 18. kesäkuuta klo 15.00-15.45.

Sään suosiessa ota mukaan viltti ja tyyny, kokoonnumme tarinoiden pariin kirjaston pihalla.

Tarjolla mehua ja keksiä, tervetuloa!

Kaustisen kirjasto Facebookissa

Loading