Kaustisen logo.

Kaustisen kunnankirjasto

Kuva Kaustisen kirjastosta ulkoapäin.

Kuvassa yleisten kirjastojen tunnus.
Aukioloajat

Maanantaisin klo 12-18
Tiistaisin klo 12-18
Keskiviikkoisin klo 9-18
Torstaisin klo 9-16
Perjantaisin klo 12-16

Omatoimiaika omatoimisopimuksella päivittäin klo 7-22.

Kuvassa sijaintia kuvaava tunnus.Kirjaston yhteystiedot
Kirjaston sijainti kartalla

Langaton verkkoyhteys -symboli.Kirjaston tiloissa käytössäsi on langaton laajakaista.

Kirjasto somessa

twitter-tunnus Instagramin tunnus. Facebookin tunnus. yotube-tunnus valkoinen kolmio punaisella pohjalla.

Twitter

Instagram

Facebook

YouTube

Lainojen uusinta ja verkkokirjasto

Anders-kirjastot.

Voit uusia lainasi Anders-Finna-verkkokirjastossa.

Anders-kirjastokortilla saat käyttöösi Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven ja Toholammin kirjastojen kokoelmat.

Infovideo kirjaston käytöstä ja palveluista

Ajankohtaista

Poistokirjat ilmaiseksi tällä viikolla

Kuvassa muovailtu porsas ja infoteksti. Nyt jää enemmän kolikoita säästöpossuun laitettavaksi, sillä poistokirjat ovat ilmaisia tällä viikolla eli viikolla 11!

Vinkki: Oletko muuten koskaan ajatellut, että poistokirja on mitä mainioin vaikka matkakumppaniksi, sillä sen palauttamisesta ei tarvitse lainkaan huolehtia.

Tervetuloa hakemaan poistokirjoja matkalle, omaan kirjahyllyyn tai jotain muuta tarkoitusta varten!

Siirtolaisuustiedon keräyshetket perjantaisin

Kuvassa höyrylaiva vuorten edessä. Piipusta tulee höyryä. Tervetuloa osallistumaan Arviiti ry:n järjestämiin siirtolaisuustiedon keräyshetkiin kirjastossa klo 12-14 aina perjantaisin 17.2-31.3. välisenä aikana!

Tietoja toivotaan tuotaviksi vuosina 1860-1960 Kaustiselta siirtolaisiksi lähteneistä henkilöistä. Tiedot voivat olla muistoja, tarinoita, vanhoja valokuvia tai muuta materiaalia. Arviiti ry:n edustajat päivystävät perjantaisin ja ottavat tiedot vastaan sekä tallentavat ne. Aineistoja säilytetään kirjastossa ja ne voi noutaa tallennuksen jälkeen takaisin.

Vuoden 2022 lainaaja on palkittu

Kuvassa Vuoden lainaajaksi valittu henkilö, jolla on kukkia ja suklaarasia käsissään. Kuva on otettu kirjaston sisätiloissa ja henkilön ympärillä on kirjahyllyjä sekä kirjakärryjä. Koronavuosien tauon jälkeen olemme iloisia, että pääsimme taas juhlistamaan perinteikästä Lainan päivää 8.2., palkitsemaan Vuoden lainaajan sekä kiittämään kahvituksin myös muita asiakkaitamme. Vuosikymmenten saatossa tutuksi tullut Lainan päivä tapahtumana jäänee useassa paikassa historiaan, sillä Kirjastoseura on lanseerannut sen sijaan Kirjaston päivän vietettäväksi vuosittain 19.3.

Kaustisen kirjaston Vuoden lainaajaksi valikoitui ahkera kirjastonkäyttäjä ja monipuolinen lukija Raija Saarikettu. Hän kertoi lukemisen olleen aina tärkeä harrastus. Aikaa ei aina eläkeläiselläkään ole yllin kyllin, mutta lukuharrastukselleen Saarikettu kertoo löytävänsä aikaa jättämällä television katselun hyvin vähäiseksi muutamia asiaohjelmia lukuunottamatta.

Mieluisimmiksi lukukohteikseen Vuoden lainaaja kertoo rikoskirjallisuuden sekä elämäkerrat; myös lehdet ovat aina olleet mukavia luettavia. -Lukemalla elää monta elämää, sanoo Raija Saarikettu ja lisää: -Se on myös ollut tervetullutta pakoa arjesta koronan aikana.

Kirjaston henkilökunta onnittelee lämpimästi Vuoden lainaajaa ja kiittää asiakkaitaan, että tie kirjastoon on uudelleen löytynyt myös koronavuosien jälkeen!

Satutuntikyselyn tulokset

Kiitos kaikille satutuntikyselyyn vastanneille!

Uudeksi satutuntipäiväksi valikoitui yksimielisesti perjantai. Kevään satutunnit järjestetään siis joka toinen perjantaiaamu klo 9.30 – 10.15. alkaen pe 10.2.

Tervetuloa satutunnille!

Lue Keskipohjanmaa-lehti ilmaiseksi kotona!

Kuvassa kannettava tietokone pöydällä. Nyt voit lukea Keskipohjanmaa-lehden ilmaiseksi netissä! Tarvitset siihen vain kirjastokortin ja kirjastostosta saatavan PIN-koodin. Mikäli sinulla jo on PIN-koodi, sama koodi käy myös tähän palveluun.

Osoitteesta anders.magz.fi löydät Keskipohjanmaa-lehden lisäksi myös Österbottningen-lehden sekä useita mielenkiintoisia aikakauslehtiä, jotka myös ovat ilmaiseksi luettavissa kotoa.

Suosituimpia lehtiartikkeleita pääsee myös kuuntelemaan. Myös sudokuiden ja ristikoiden täyttäminen netissä onnistuu.

Kirjastokortilla elokuvia ilmaiseksi Viddla-suoratoistopalvelusta

Kuvituskuva Viddla-palvelusta.Nyt kirjastokortti on myös matkalippu elokuviin! Viddla-striimauspalvelussa on laaja valikoima elokuvia ja dokumentteja kaikenikäisille.

Lainaaminen onnistuu menemällä osoitteeseen viddla.fi, valitsemalla elokuva, klikkaamalla Katso elokuva -painiketta, valitsemalla listalta Anders-kirjastot ja kirjautumalla sisään kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla, jonka saat pyytämällä kirjastosta.

Aikaa elokuvan katsomiseen on 48 tuntia. Kuukaudessa on mahdollista katsoa neljä elokuvaa ilmaiseksi.

Mukavia elokuvahetkiä!

eMagz-lehtipalvelu nyt käytettävissä myös kotoa

eMagz-lehtipalvelu, joka on aiemmin ollut käytettävissä pelkästään kirjaston verkossa, on nyt käytettävissä myös etänä. Palveluun voit kirjautua osoitteessa anders.emagz.fi. Kirjautuminen onnistuu samoilla tunnuksilla kuin verkkokirjastoonkin kirjautuminen, eli tarvitset kirjastokorttisi numeron sekä PIN-koodisi. Jos olet unohtanut PIN-koodisi, ota yhteyttä kirjastoon.

Palvelua voit käyttää tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

Palvelusta löytyvät vuonna 2022 seuraavat lehdet: Apu, Apu Juniori, Avotakka, Erä, ET-lehti, Kauneus & Terveys, Kodin Kuvalehti, Kotiliesi Käsityö, Kotilääkäri, Me Naiset, Meidän Talo, Mondo, Puutarhan Aarteet, SPORT, Suomen Kuvalehti (sis. TV-Maailma), Tekniikan Maailma, Taito, Tiede, Unelmien Talo & Koti ja Viherpiha.

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

Kuvassa tabletti ja kuulokkeet.AndersFinna-verkkokirjaston Ellibs-palvelu on täydentynyt 95 uudella lasten ja nuorten e- ja äänikirjalla. Kyseessä on valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma, jonka aineistoa voi kuunnella 31.5.2023 asti. Kirjoja on suomen ja ruotsinkielellä ja kokoelma päivittyy jatkuvasti. Yhtä nidettä voi kuunnella yksin tai vaikka kokonainen luokka kerrallaan, sillä kuuntelulisenssi on suomenkielisissä kirjoissa 50:lle ja ruotsinkielisissä 10 henkilölle kerrallaan. Kokoelmassa on mukana sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Käyttöön tarvitaan vain kirjastokortti ja PIN-koodi sekä älypuhelin, tabletti tai tietokone. Ellibs-sovellus on ilmainen ja sen voi ladata omasta sovelluskaupastaan.

Kirjakassipalvelu

Kaustisen kirjasto tarjoaa kirjakassipalvelun, jossa voit pyytää kirjaston väkeä keräämään haluamaasi aineistoa kassiin ja noutaa sen kirjaston ulko-ovelta sovittuna ajankohtana.

  1. Ota yhteyttä kirjastoon joko puhelimitse tai sähköpostitse ja ilmoita haluamasi aineisto. Voit pyytää joko tiettyjä kirjoja/DVD-levyjä/ym. tarkoilla nimillä tai kertoa minkälaista aineistoa haluaisit yleisesti ottaen.
  2. Keräämme aineiston, lainaamme sen kirjastokortillesi valmiiksi ja laitamme pussiin. Kirjoitamme kassin kylkeen varausnumerosi (sama numero, joka on käytössä varaamaasi aineistoa noudettaessa).
  3. Kassin voit noutaa kirjaston ulko-ovelta sovittuna ajankohtana.

Mielenkiintoisia haastatteluja Kaustisen menneisyydestä Arviiti-tietokannassa

Kirjaston kaseteilla olleet paikallisesta elämästä ja henkilöistä kertovat murrenauhat on nyt digitoitu Eläkeliitto Kaustinen ry:n toimesta. Iso kiitos siitä!

Nämä haastatteluina olevat tarinat mielenkiintoisista menneistä ajoista ja kiehtovista persoonallisuuksista löytyvät nyt Arviiti-tietokannasta. Arviiti on Kaustisen historian ja elävän kulttuuriperinnön tietokanta.

Kaseteilla olleita tarinoita pääsee kuuntelemaan https://www.arviiti.fi/aani-ja-video/

Lainakuriiripalvelu eläkeläisille

Eläkeliiton Kaustisen yhdistyksen vapaaehtoiset lainakuriirit kuljettavat Kaustisella kirjoja kotiin niille eläkeläisille, jotka eivät itse pääse käymään kirjastossa.

Mikäli haluat palvelun asiakkaaksi, toimi seuraavasti:

Ota yhteyttä kirjastoon ja kerro, mitä kirjoja tai muuta aineistoa haluaisit lainata. Me keräämme ne valmiiksi ja lainaamme ne kirjastokortillesi. Meidät tavoittaa p. 050 346 5466 tai kaustinen.kirjasto@kaustinen.fi
Jos sinulla ei ole korttia, otathan yhteyttä kirjastoon, niin järjestämme asian.

Ota tämän jälkeen yhteyttä oman kyläsi lainakuriiriin ja sovi hänen kanssaan kuljetusajankohdasta.

Lainakuriirit alueittain sekä lisätietoja palvelusta

Kaustisen kirjasto Facebookissa