Enää yksi kirja jäljellä ja olet saanut haasteen suoritettua!
5. valinta
Ryhmä 1
Juhani Aho: Rautatie
”Ja niin olivat Matti ja Liisa päättäneet lähteäkseen rautatiellä ajamaan.”
Juhani Ahon esikoisromaani on vielä tänäänkin ajankohtainen. Matin ja Liisan matka rautatielle hurmaa sisäisellä lämmöllään. Se huokuu aitoutta, viisautta, huumoria ja tuoreutta aivan niin kuin ensimmäisen kerran ilmestyessään vuonna 1884.
Väinö Linna: Tuntematon sotilas
”Aika velikultia.”
Tuntematon sotilas on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista romaaneista, ja monet sen henkilöhahmoista ovat saavuttaneet arkkityyppisen aseman suomalaisessa kulttuurissa. Vuonna 1954 ilmestynyt teos kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Esikuvana oli Linnan oma sodanaikainen yksikkö.
Aikalaisarvio vuodelta 1955:
Karu, karmea ja karkeakin, armottoman rehellinen ja tosi on tämä kohua herättänyt sotaromaani, jossa liikutaan mahdollisimman kaukana kaikista juhlallisista isänmaallisista fraaseista. Romaani on kaunistelematon, lujasti kokoonpantu ja vauhdikkaasti kirjoitettu sekä lähietäisyydeltä nähty läpileikkaus jatkosodasta, kertomus erään konekiväärijoukkueen vaiheista Karjalassa ja Syvärillä vv. 1941-44. Sodan arkea ei meillä ennen ole näin tehoavasti ja yksityiskohtaisesti kuvattu. Tähänastisista sotaromaaneistamme ”Tuntematon sotilas” on mielestäni ykkönen, vaikka se ei läheskään kaikkia miellytä. Mutta siinä on sellaista vankkuutta ja omaperäisyyttä, että sille voi ennustaa pitempääkin elinaikaa.
Maria Jotuni: Huojuva talo
Ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoitettu avioliittoromaani Huojuva talo on kuvaus pahuudesta ja julmuudesta. Teosta voi myös pitää jopa varoittavana esimerkkinä heikon naisen alistumisesta avioliittohelvetissä. Kirjan yhteydessä on puhuttu moraliteetista eli vertauskuvallisesta tarinasta, jossa elämä, kuolema, ahneus, hyveet ja paheet ovat henkilöityneet Eero ja Lea Markun hahmoihin. Romaanin rinnakkaisteoksessa Klaus Louhikon herra sekä teoksessa Jouluyö korvessa toistuvat samat kirjailijalle tyypilliset aiheet. Annamari Sarajaksen mielestä teos tuo ihmisvihassaan ja -rakkaudessaan mieleen Joel Lehtosen romaanin Henkien taistelu. Maria Jotunin pojanpojan Kari Tarkiaisen mukaan romaani heijastaa myös kirjailijan oman elämän ja avioliiton vaikeuksia.
Huojuvan talon Lea näkee jo lapsuudessaan vanhempiensa avioliiton vaikeudet ja ihmissuhteiden epäonnistumisen. Hän on itsenäistyvä, työtätekevä nainen, joka vastuuntuntoisena huolehtii siskostaan kuten aikaisemmin isästään. Lea kiinnostuu työpaikan Juhannusjuhlissa tohtori Aulis Heliosta, mutta päätyy tohtori Eero Markun seuraan. Lean ja Eeron suhde etenee nopeasti: he avioituvat ja pian Lea odottaa lasta. Ylpeän ja sovinnaisen Eeron mukaan miehen on elätettävä vaimonsa, joten Lean on pakko jättää työpaikkansa. Vähitellen Lea joutuu tinkimään myös ruuastaan ja vaatteistaan sekä luopumaan vapaudestaan ja fyysisestä koskemattomuudestaan. Hän epäilee jakavansa Eeron vaihtuvien kotiapulaisten kanssa. Elämästä kehkeytyy pahenevien nöyryytysten sarja, josta perheen lapset Poju ja Tytti saavat myös osansa. Suuruudenhullun ja vainoharhaisen Eero Markun ailahtelevuus pitää perhettä alituisessa jännityksessä; uhrautuva ja hyveellinen Lea antaa kuitenkin kerta toisen jälkeen Eerolle anteeksi.
Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
Seitsemän veljestä on Aleksis Kiven (1834–1872) pääteos, rakastettu romaani Jukolan veljesten vaiheista. Vuonna 1870 julkaistu teos ei ilmestyessään saanut ymmärrystä, mutta myöhemmät sukupolvet ovat ottaneet sen omakseen. Monessa asiassa ympäröivän yhteisön kanssa vastakkain joutuvien veljesten tielle osuu monia vastoinkäymisiä, mutta vaikeuksista huolimatta heidän keskinäiset siteensä pitävät. Suomenkielisen kirjallisuuden kivijalka syntyi Aleksis Kiven käsissä, ja veljesten luonteista nykysuomalaisetkin löytävät juurensa.
Veijo Meri: Manillaköysi
”Keppilän Joose löysi köyden keskeltä huoltotietä. Kai se oli pudonnut huolimattoman ajomiehen kuormasta. Se oli ainoa käyttökelpoinen ja yleisesti pätevä esine minkä hän oli löytänyt koko sotaretken aikana.” Näin käynnistyvää taivalta eivät Joose tai lukija hevillä unohda.
Meren hirtehisen absurdi köysivaellus välittää sodan hirmuisen huumorin, mutta myös yksittäisten ihmisten kyvyn löytää solidaarisuutta, iloa ja kauneutta kaiken mielettömyyden keskellä. Veijo Meren yli kahdellekymmenelle kielelle käännetty romaani ilmestyi alun perin vuonna 1957.
Saitko kirjan luettua? Onnittelut lukuhaasteen päihittämisestä! Se, millainen lukija olet selviää tästä linkistä!
Ryhmä 2
Pekka Hyyti: Tummat pilvet eilisen
Vahvan ajankuvan ja herkullisen rikosjuonen yhdistelmä vie lukijansa 1920-luvun lopun Tampereelle. Rikospoliisin työstä haaveileva konstaapeli Karhu saa rinnalleen toimittaja Ina Djurlingin, jonka äly ja päättäväisyys vie heidät kaupunkia piinaavan murhaajan jäljille.
Eletään vuotta 1929. Tampere täyttää 150 vuotta. Sisällissodasta on kulunut yli vuosikymmen, mutta uusi yhteenotto kytee jo pinnan alla. Höyrylaiva Kuru seilaa Näsijärvellä tuoden konstaapeli Voitto Karhun Mustanlahden satamaan. Laivamatkalla konstaapeli näkee mielenkiintoisen naisen, mutta ei saa selvitettyä tämän henkilöllisyyttä.
Karhu partioi Tampereen kuumia ja pölyisiä katuja. Kesä on viimein tullut kylmän ja sateisen kevään jälkeen. Partiokierroksellaan Karhu törmää uudelleen laivan naiseen, ja samana iltana he joutuvat kohtaamaan julman henkirikoksen. Tampereen tuomiokirkosta löytyy miehen ja naisen ruumis.
Kieltolain aikaansaama pimeä viina virtaa, Näsijärvellä myrskyää ja uusi Hämeensilta vihitään käyttöön. Kaupungin juhlavuosi saa tumman pilven ylleen, kun kaupungissa riehuu naisia vainoava murhaaja. Voitto Karhu ja lehtinaiseksi paljastunut Ina Djurling alkavat selvittää surmia, joiden jäljet risteävät yllättävin tavoin.
C. J. Sansom: Luostarin varjot
Kuningas Henrik VIII on irrottanut Englannin kirkon katolisen kirkon vallasta saadakseen eron vaimostaan. Kuninkaan edustajien tehtävänä on selvittää, miten luostarilaitos saataisiin lakkautettua. Kun Scarnsean luostariin saapunut asiamies löydetään murhattuna, tarkkanäköinen lakimies Matthew Shardlake lähetetään apulaisensa kanssa tutkimaan tapausta. Miehet huomaavat munkkien elävän askeesin sijaan ylellisyydessä ja turmeluksessa. Sitten tapahtuu uusi murha, ja juonien vyyhti vain paisuu. Kun totuus alkaa paljastua, vaarassa on paitsi Shardlaken henki, myös hänen vakaumuksensa.
Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä : kolme viikkoa Karl Axel Björkin elämässä maaliskuussa 1921
Salakapakoita, elokuvateattereita, pimeitä sivukujia, yhteiskunnallisia jännitteitä – historiallisen dekkarisarjan avausosa herättää eloon 1920-luvun kuohuvan Helsingin.
Keväällä 1921 helsinkiläisten juomavesisäiliöstä Vesilinnasta löytyy kuollut mies. Todisteet viittaavat siihen, että entinen punavanki olisi tappanut jääkäriupseerin kostaakseen kärsimänsä vääryyden. Sisäasiainministeriössä työskentelevää Karl Axel Björkiä selitys ei kuitenkaan tyydytä.
Murhatutkimukset vievät Björkin öisille retkille kaupungin kaduille, työläiskortteleihin ja salaliittolaisten ja vakoojien suosimiin hotelleihin ja ravintoloihin – sekä muotisalonkiin, jonka omistaja on kenties muutakin kuin bolsevikkeja paennut aatelisnainen.
Terttu Autere: Kuka murhasikaan rouva Holmin?
Sahanisännöitsijänleski ja kemikaalikaupan omistaja Ester Holm löytyy surmattuna liikkeestään, ja lattialla lojuu pirstaleina kallis hajuvesipullo. Paikallisten poliisimiesten tueksi tutkimuksia suorittamaan saapuu lääninrikosetsivä Juhani Kuikka, jonka silmät vilkkuvat myös kauniiden naisten suuntaan. Hän alkaa ensi töikseen selvittää apteekkari Hellmanin syntymäpäivien vieraslistaa, kekkerit kun olivat juuri murhailtana. Siinä työssä hän tutustuu moniin kaupunkilaisiin, ja syksyisen flunssa-aallon ravistellessa kaupunkia muutamien ihmisten menneisyydestä alkaa paljastua salaisuuksia, joilla on synkät seuraukset.
Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus : rikosromaani vanhasta Tallinnasta
Apteekkari Melchior -sarja sijoittuu 1400-luvun Tallinnaan. Vielä rakenteilla olevan kaupungin siluettia hallitsee Toompean linnoitus. Saksalainen ritarikunta on juuri karkottanut ryöstelevät vitaaliveljet Itämereltä, ja kasvavassa kaupungissa vilisee kauppiaita, sotilaita, kirkonrakentajia, dominikaanimunkkeja ja maallikkoveljiä, raatimiehiä ja maankiertäjiä.
Tarina alkaa, kun korkea-arvoinen saksalaisritari murhataan Toompealla. Uhrin pää on leikattu irti ruumiista, ja suusta löytyy gotlantilainen kolikko. Murhaaja ei tyydy yhteen uhriin vaan jatkaa hirmutöitään pitäen koko kaupunkia kauhun vallassa.
Pian nuori ja nokkela apteekkari Melchior pyydetään voudin avuksi selvittämään tapausta. Arvoitusten labyrintti johtaa Melchiorin muinaisten balttilaislegendojen ja vitaaliveljien salaisuuksiin. Mysteerin polttopisteessä on rakenteilla oleva Olevisten eli Pyhän Olavin kirkko.
Saitko kirjan luettua? Onnittelut lukuhaasteen päihittämisestä! Se, millainen lukija olet selviää tästä linkistä!