Haaste etenee hienosti! Siirrytään seuraavaan valintaan.
4. valinta
Ryhmä 1
Antti Holma: Kauheimmat runot
Supersuosittu Antti Holma esittelee lukijoille neljä pähkähullua runoilijasuuruutta, jotka eivät koskaan päässeet mukaan Kauneimmat runot -kokoelmiin – hyvästä syystä.
Ihmiselämän kauneus ja rujous vuorottelevat Reino Leinon tuotannossa, joka sisältää pääasiassa kansallisromanttista (jopa -sosialistista), mitallista runoutta. Sirsi Sunnas on tehnyt pitkän uran lastenrunouden parissa siitäkin huolimatta, että hänellä ei ole ollut omia lapsia oikeuden päätöksen jälkeen. Karin Toisiks-Parasken elämänmakuiset säkeet saavat rytminsä hänen itse kehittämästään tuntemattomasta lounaismurteesta. Modernisti Edith Södermalmin koko tuotanto on julkaistu pdf-tiedostoina.
Edith Södergran: Runoja
Kokoelman runot tarjoavat lukijalle kiehtovia kielikuvia, taitavaa symboliikkaa ja tulkinnalle tilaa jättäviä sommitelmia. Runoista voi löytää hilpeyttä ja ahdistusta mutta myös rohkeaa julistusta ja jopa erotiikkaa. Aiheet ovat niin ajattomia, että ne puhuttelevat nykylukijaakin eivätkä ole menettäneet tehoaan.
A. W. Yrjänä: Somnia
Somnia keskittyy temaattisesti ikivanhan paradoksin ympärille: ihmisellä on halu kulkea, mutta kotiinpaluusta ei lakkaa koskaan haaveilemasta. Yrjänän mystinen kuvasto herättää epäilyksen, josko tie viekin tuolle puolen.
A. W. Yrjänän kolmas runokokoelma menestyksekkäiden Arcanan (-97) ja Rotan (-00) jälkeen.
William Shakespeare: Sonetit
Maailman tunnetuin rakkausrunojen kokoelma.
William Shakespeare kehitti Italian renessanssin synnyttämästä sonettirunoudesta englantilaisen vastineen 1500-luvulla. Sonetit ovat rakkausrunoja, jotka ylistävät rakkauden eri puolia, maallista ja henkistä rakkautta, siihen liittyvää mustasukkaisuutta, uskollisuutta ja leikkiä.
Shakespearen Sonetit ilmestyi kokoelmana 1609. Runot lienee kirjoitettu pääosin 1590-luvulla, viimeiset seuraavan vuosisadan puolella. Shakespeare-suomentaja Paavo Cajanderilla oli aikomus näytelmien jälkeen suomentaa myös Sonetit, mutta hanke jäi kesken hänen kuollessaan 1913. Yli puoli vuosisataa myöhemmin, v. 1965 kokoelma ilmestyi ensimmäisen kerran suomen kielellä runoilija Aale Tynnin suomennoksena.
James Joyce: Kamarimusiikkia
Irlantilaissyntyinen mutta koko aikuisikänsä Euroopan eri maissa asunut kirjailija James Joyce (1882–1941) muistetaan suurenmoisista proosateoksistaan Odysseuksesta ja Finnegan’s Wakesta. Hänen esikoisteoksensa Kamarimusiikkia on pienimuotoinen kaunis lemmensuhteen todistus. Joyce muotoilee rakkautensa kuvan suhteessa Nora Barnacleen, vaimoonsa ja nuoruuden rakastettuunsa.
Pablo Neruda: Valitut runot
Sisältää tarkistettuina Pentti Saaritsan Neruda-valikoimat: Runoja, Andien mainingit ja Meren ja yön portit sekä ennen suomentamattomia runoja.
Saitko kirjan luettua? Voit siirtyä seuraavaan valintaan tästä linkistä!
Ryhmä 2
Alexandre Dumas: Monte-Criston kreivi
Nuori merimies Edmond Dantès on tuomittu neljäksitoista vuodeksi vankilaan maanpetturuudesta syytettynä. Vankilassa miehen pitää järjissään vain polttava halu oikaista kokemansa vääryys. Lopulta Dantès onnistuu karkaamaan vankilasta. Hän muuttaa nimensä Monte-Criston kreiviksi ja aloittaa kostotoimensa, tavoitteenaan voittaa takaisin myös rakastettunsa Mercedes. Mutta kosto ja Pariisin ylhäinen loisto ovatkin toinen vankila – lopullisen vapauden tuovat vasta anteeksianto ja koston välineistä luopuminen.
Miki Liukkonen: O : romaani (tai yleispätevä tutkielma siitä miksi asiat ovat niin kuin ovat)
Mikä on O?
O on romaani, joka kertoo olympialaisiin valmistautuvasta uimajoukkueesta, taiteellisesti kunnianhimoisia liukumäkiä suunnittelevasta firmasta ja miehestä, joka pakenee neuroosejaan lukitsemalla itsensä pihavarastoon.
O osoittaa meille, kuinka kävely Kööpenhaminan halki voi antaa runokokoelman verran kuvia ja vaikutelmia.
O seuraa hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.
O kertoo vaarallisia ihmiskokeita tekevistä Johan Sebastian Bach -faneista, jotka eivät epäröi poistaa vastustajia tieltään.
O tutustuttaa meidät ujoon poikaan, joka kommunikoi vain post-it-lappujen avulla, ja Espanjassa veneen alla asuvaan narkkariin, joka näkee pohjan raosta taivaan jollaisesta me muut voimme vain uneksia.
O opastaa kädestä pitäen pakkoneurootikoille, kuinka kanaviillokkia valmistetaan.
O on kaikesta tästä huolimatta ennen kaikkea kookas kirja siitä, millaista on arki tässä ajassa ja miten elää siinä.
Miki Liukkosen toinen romaani on suuruudenhullu, kohtuuttoman laaja ja kaikkeutta tavoitteleva tarina tavallisista ihmisistä ja kummallisista tapahtumista, neurooseista, päähänpinttymistä, järjettömistä asioista joita pelkäämme kuin lapsi tähdetöntä yötä. Tämän kaiken olet tuntenut, mutta mitään vastaavaa et liene aikaisemmin lukenut.
Richard Powers: Ikipuut
Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät 1990-luvun alussa.
Yhdeksän toisiinsa nivoutuvaa tarinaa, joista jokaisella on juuret, runko ja latvus.
Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Pulitzer-palkittu Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ja koskettava ylistyslaulu luonnon ihmeille: sen sivuilla tuoksuvat neulaset ja humisevat sumusta kosteat rannikkometsät. Se saattaa muuttaa elämäsi.
Eleanor Catton: Valontuojat
Vuosi on 1866 ja Walter Moody on tullut etsimään onneaan Uuden-Seelannin kultakentille. Ensimmäisenä iltanaan Hokitikan pikkukaupungissa hän joutuu hotellinsa ravintolassa keskelle vakavien ja hermostuneiden miesten salaista neuvonpitoa.
Miehet ovat kokoontuneet pohtimaan luottamuksellisesti sarjaa selvittämättömiä rikoksia: yksi kaupungin varakkaimmista miehistä on selittämättömästi kadonnut, paikallinen prostituoitu on yrittänyt itsemurhaa ja varattoman juopon surkeasta majasta on löydetty valtava rahasumma. Walter Moody tulee vedetyksi keskelle mysteeriä, jonka merkillisistä käänteistä ja toistensa kanssa risteävistä ihmiskohtaloista muodostuu ällistyttävä lukukokemus.
Kirjailijan luomassa mutkikkaassa kuviossa kaikki tuntuu liittyvän kaikkeen, mutta mikään ei lopulta ole sitä miltä näyttää. Eleanor Cattonin suurromaani on nuoren tekijänsä huikea voimannäyttö, jossa tarinankerronnan intohimoa terästää tarkka ja ilmaisuvoimainen kieli.
Patrick Rothfuss: Tuulen nimi
”Nimeni on Kvothe. Olen ryöstänyt prinsessoja nukkuvilta hautakumpukuninkailta. Poltin Trebonin kaupungin poroksi. Olen viettänyt yön Felurianin kanssa ja säilyttänyt sekä järkeni että henkeni. Minut erotettiin Yliopistosta nuorempana kuin useimmat päästetään sisään. Olen kulkenut kuutamossa polkuja, joista muut pelkäävät puhua päivänvalossa. Olen puhunut jumalille, rakastanut naisia ja kirjoittanut lauluja, jotka saavat trubaduurit itkemään. Olet saattanut kuulla minusta.”
Näin alkaa tarina, joka hakee vertaistaan fantasiakirjallisuudessa. Se on sankarin tarina hänen itsensä kertomana, legendan kasvukertomus.
Ken Follett: Taivaan pilarit
Kingsbridge-sarjan aloittaa väkevä kuvaus 1100-luvun Englannista, kirkonrakentajien intohimoista, toivosta ja horjumattomasta uskosta.
Pientä Kingsbridgen kylää koettelee verinen sisällissota. Maallinen ja kirkollinen valta jakavat etupiirejään ja pienet ihmiset joutuvat lordien mielivallan kohteeksi. Rauhaa rakastava Tom Rakentaja on kyllästynyt kuljeskelevaan elämäänsä ja haluaa asettua aloilleen kylään. Hänen onnistuu yhdistää kylän ihmiset tavoittelemaan jotain arkea suurempaa, ja yhdessä he alkavat rakentaa taivaisiin asti kurottuvaa katedraalia. Tom perheineen kannattelee ihmisten unelmia ja toivoa kaikki neljä vuosikymmentä jotka kirkon rakentaminen kestää.
Saitko kirjan luettua? Voit siirtyä seuraavaan valintaan tästä linkistä!