Jo kaksi kirjaa takana, hyvin menee! Siirrytään seuraavaan valintaan.
3. valinta
Ryhmä 1
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin – ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun – läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista.
Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon…
Emmi Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja on harvinaisen uskottava ja pelottava kuvaus mahdollisesta tulevaisuudestamme. Samalla Itärannan kieli on kuitenkin kuulasta, tarkkaa ja paisuttelematonta.
Hugh Howey: Siilo
Siilon tarina vie ilmastonmuutoksen tuolle puolen. Jo kauan ilma on ollut niin saastunutta, että elämä maan päällä on pelkkä legendoissa toistuva huhu. Ihmiset elävät siiloissa maan alla, ja tietoa maan päältä välittävät ainoastaan suuret kuvaruudut. Siilojen ihmiset tukeutuvat tiukkoihin sääntöihin. Jokainen syntymä vaatii vastaavasti kuoleman, ja jokaisella elämällä on oltava tarkoitus. Sääntöjen rikkojat karkotetaan sinne, minne muutamat yhteisön harmoniaa horjuttavat optimistit haaveilevatkin palaavansa: maan päälle.
Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
”Älä hätäile. Maapallo tuhotaan tänään.”
Tämä raju fantasia- ja science fiction -parodia sai loistavan vastaanoton ilmestyessään ensimmäisen kerran vuonna 1979, ja pian Adamsin piti rakentaa idean ympärille kuunnelma- ja tv-sarjat ja kaksi lp-levyä.
Suuri ilveily käynnistyy, kun Hyper-avaruuden suunnittelutoimiston edustaja ilmoittaa Maan asukkaille aikomuksesta rakentaa aurinkokunnan halki Avaruuden pikatie. Edustaja puhuu rauhallisesti: ”Valitettavasti planeettanne on raivattava rakennustöiden tieltä. Toimitus kestää hieman alle kaksi minuuttia. Kiitos.”
Eloon planeettamme possauksesta jää ainoastaan Arthur Dent, joka pääsee huimalle matkalle pitkin Linnunrataa. Linnunradan työntekijän Ford Prefectin kanssa Arthur tutustuu avaruuden hallintaan, maisemiin ja tapohin.
Linnunradan käsikirja liftareille on hauska ja omalaatuinen tarina, jota ei voi tosikoille suositella, heille voi vain tyynesti ilmoittaa: ”Älä hätäile, kun vieraan planeetan topparoikka koputtaa ovellesi. Se tekee vain laillista työtään. Edessä saattaa olla pieni askel yhdelle ihmiselle, mutta kunnon rysäys ihmiskunnalle.”
Huom. Haastetta varten voit lukea myös Linnunrata-teoksen, joihin on koottu koko sarja yksiin kansiin.
Naomi Alderman: Voima
”Naisen kämmenkupissa kytee salama. Hän käskee sitä iskemään.”
Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden kuolettavan voiman. He pystyvät antamaan sormenpäillään sähköiskuja ja aiheuttamaan tuskallista kipua, jopa kuoleman.
Miehet ympäri maailmaa huomaavat, että valta on karannut heidän käsistään. Maailma on nyt asettumassa radikaalisti uuteen asentoon, jossa voima kuuluu naisille.
Tyttöjen päivä on koittanut – mutta mihin se tulee johtamaan?
Jack Campbell: Taipumaton
Yli vuosisadan jatkunut maailmojen sota on kääntymässä Liittouman tappioksi. Kun näyttää siltä, että mitään ei enää ole tehtävissä, Liittouman sata vuotta aikaisemmin sankarillisesti pelastanut komentaja John Greary löytyy syväjäädytettynä tuhoutuneen aluksensa pelatuskapselista.
Kun neuvottelut Syndikaatin kanssa menevät pahasti pieleen, Greary pakenee laivastonsa kanssa syvälle vihollisalueelle – mukanaan avain yhteen Syndikaatin hyperneteistä. Mutta Liittouman vuosikymmeniä jatkuneiden tappioiden seurauksena armeija on muuttunut: perinteiset taisteluopit ovat unohtuneet ja hierarkkinen komentoketju murtunut. Legendan mainetta vastentahtoisesti kantava Greary joutuu napit vastakkain nuorten upseerien kanssa. Jotta Liittouma pystyy pelastumaan, asioiden on muututtava.
Maja Lunde: Mehiläisten historia
Maailma ilman mehiläisiä.
Lumoava romaani mehiläisten katoamisesta, sukupolvien välisestä jännitteestä ja maailman tulevaisuudesta.
Vuosi 1857. Suurperheen isä William etsii elämälleen tarkoitusta. Kauan sitten haudattu kunnianhimo herää uudelleen, kun hän löytää mehiläisten kasvatuksen. Vuonna 2007 mehiläisfarmari George ymmärtää, että työlle ei löydy jatkajaa. Samaan aikaan mehiläiskuolemien aalto pyyhkii yli maailman, ja yksityinen muuttuu yleiseksi: millainen on maailma ilman mehiläisiä? Vuonna 2098 se on totta, ja kiinalaiset pölyttävät puita käsin. Tao toivoo pojalleen parempaa, mutta poika sairastuu ja katoaa. Kuka on vienyt hänet, ja miksi? Arvoitus kiertyy spiraalina takaisin kohti mehiläisopasta kirjoittavaa Williamia.
Andy Weir: Yksin Marsissa
Ares 3:n miehistö joutuu hiekkamyrskyyn ensimmäisellä miehitetyllä lennolla Marsiin. Evakuoinnin aikana astronautti Mark Watneyn avaruuspuku vaurioituu, ja muut luulevat hänen kuolleen. Watney jää yksin – vailla keinoa, jolla ilmoittaa Maahan olevansa elossa. Vaikka hän saisikin viestin läpi, hänen ruokavarastonsa loppuisivat kauan ennen pelastusjoukkojen saapumista. Todennäköisesti hän ei ehtisi edes nääntyä nälkään, sillä vaurioitunut laitteisto, säälimätön ympäristö tai pelkkä inhimillinen virhe ovat omiaan tappamaan hänet ensin. Watneyn oli tarkoitus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka kävelee Marsissa. Nyt hänestä uhkaa tulla ensimmäinen ihminen, joka kuolee siellä.
Watney ei kuitenkaan ole valmis antamaan periksi, vaan hän turvautuu kekseliäisyyteen, insinööritaitoihin ja hirtehishuumoriin. Riittääkö neuvokkuus voittamaan ylitsepääsemättömät esteet?
Kirja on scifiä parhaimmillaan: lukuisat tekniset yksityiskohdat perustuvat nykytieteeseen. Samalla Yksin Marsissa on jännitysromaani ja nykyajan Robinson Crusoe, jota lukee kuin tosielämän selviytymiskertomusta.
Saitko kirjan luettua? Voit siirtyä seuraavaan valintaan tästä linkistä!
Ryhmä 2
Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia
Suosikkikirjailijan tarinoita rakastamisen vaikeudesta.
Hämmästyttävän kekseliääseen tapaansa Murakami kertoo kaipuusta ja himosta, unohtumattomista naisista ja tunteellisista miehistä.
Tarinassa Rakastunut Samsa kertoja muuttuu Gregor Samsaksi, totuttelee uuteen tottelemattomaan kehoonsa ja rakastuu kyttyräselkäiseen lukkoseppätyttöön. Seherazadessa nainen kertoo kotiin suljetulle miehelle uskomattoman tarinan aina rakastelun jälkeen. Kinossa myyntimies irtisanoutuu avioeron jälkeen ja perustaa baarin eräälle Tokion sivukujalle. Asiakkaaksi tulee muiden muassa salaperäinen nainen, jolla on tupakanpolttamia ihossaan. Huikeassa tarinakokoelmassaan Murakami yhdistää nautinnollisesti surumielisyyden, huumorin ja fantasian.
Kati Tervo: Rapsuta minua ja muita kirjoituksia
Keski-ikäisen naisen elämästä lämmöllä ja huumorilla.
Laihduttaako imurointi? Miksi pariskunnan kannattaa nukkua eri huoneissa? Minkä tähden naista syytetään nalkuttamisesta, kun hän vain antaa hyviä neuvoja?
Kati Tervo kirjoittaa hauskasti ja osuvasti niin parisuhteesta, lapsuusmuistoista kuin kuntosalitreeneistä. Hormonit horisevat, vuodet tuovat poimuja, vaivoja ja vakavampiakin juttuja. Tolkun antaa lempeä asenne unohtamatta elämän suolaa: iloista lempimistä ja erotiikkaa.
Tinarinnat: Kalevalan naisten uudet tarinat
”Joskus naiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin muuttua suunnattomaksi petolinnuksi.”
Miltä tutut tarinat kuulostaisivat, jos äänen saisivatkin Kalevalan naiset itse? Miten sammon kanssa kävi Louhen näkökulmasta? Entä miten tarinansa pukisi nykyajan Aino tai Marjatta puolukoineen? Voisiko Tuonen tytti työskennellä ruumishuoneella tai Vellamo olla intohimoinen luonnonsuojelija?
Tinarinnat-novellikokoelmassa 11 suomalaista kirjailijaa kertoo oman tulkintansa valitsemastaan Kalevalan naishahmosta. Tyyliltään novellit ovat moninaisia: on historiallisia, fantastisia ja futuristisia, herkkiä, synkkiä ja humoristisia. Yhteistä tarinoille on, että ne ravistelevat pölyyntyneitä mielikuvia.
Jokaisen hahmon tarinaa täydentää muotokuva eri kuvittajalta. Juhlavaan teokseen tekee mieli palata kerran toisensa jälkeen.
Kokoelman ovat toimittaneet tamperelaiset kirjailijat J. S. Meresmaa ja Anni Kuu Nupponen. He saivat idean teokseen Tampereen taidemuseon näyttelyssä, jossa Kalevalan aiheita hallitsivat – jälleen kerran – miehet ja miehinen näkökulma. Oli siis aika kertoa Kalevalan naisten tarinat aivan uudella tavalla.
Roberto Bolaño: Puhelinkeskusteluja
Chilessä syntyneen ja Barcelonassa kuolleen Roberto Bolañon (1953–2003) esikoisnovellikokoelma ilmestyi espanjaksi vuonna 1997. Suomalaiselle lukijalle teos sisältää kirjailijan romaaneista tuttuja aineksia.
Puhelinkeskustelujen neljässätoista novellissa Bolaño tarjoilee raakaa elämää, älyllisesti maustettuna. Kirjallisuus, unet ja väkivalta ovat kiehtovalla tavalla läsnä arkipäiväisissäkin tapahtumissa. Yhteiskunnan laitamilla elelevät päähenkilöt ajautuvat haasteellisiin tilanteisiin, joissa pelissä on koko elämä. Nämä etsijät huomaavat kaiken muuttuvan peruuttamattomasti kun he ovat löytäneet etsimänsä. Taustalla kuohuu usein Pinochet ja Etelä-Amerikka, mutta kerronta punoo tarinoihin koko universumin.
Mikä liikuttaa ihmistä? Miksi mieli imee pimeyttä eikä laske sitä enää ulos? Bolañon vastaukset ovat aina yhtä hätkähdyttäviä ja yllättäviä. Hämmästyttävää on, että synkistäkään aiheista kasatut novellit eivät ole sisimmältään depressiivisiä. Ne raikastavat ja avartavat mieltä. Bolañon addiktiota aiheuttava kerronta on täsmälääkettä aikamme kriiseistä kärsivälle. Bolaño on myös novellin mestari.
Veikko Huovinen: Hirri
Kokoelmaa yhdistää pohjoinen maisema ja näkökulman pitäminen tavallisen kansan, yleisimmin tukkijätkän tasolla. Korpifilosofi Konsta Pylkkänen suorittaa ensiesiintymisensä jo tässä esikoiskokoelmassa, hän ”kävelee maistereiden kamareihin saappaat jalassa mutta sydän kohdallaan.”
Veikko Huovinen on itse kertonut, miten hän nuorena ylioppilaana metsäharjoittelijan työssään sai ensikosketuksen tukkijätkien elämään: ”Minua ikään kuin hävetti, että minäkin olen niitä herroja, minustakin on tulossa herra. …Pohdiskelin, eikö olisi mitään keinoa välttää kiusallinen herraksi tuleminen, vaikka opiskelisinkin metsänhoitajaksi.”
Saitko kirjan luettua? Voit siirtyä seuraavaan valintaan tästä linkistä!