Kaustisen logo.

Ukrainalaisten hätä

Ukrainalaisten hätä koskettaa meitä kaikkia, ja moni taho työskentelee juuri nyt heidän auttamisekseen. Kaustisen kunta osallistuu tässä humanitäärisessä kriisissä pienten kuntien verkoston yhteislahjoitukseen 4200 eurolla. Paikallisjärjestöt keräävät raha- ja tavaralahjoituksia, ja yksityiset henkilöt ovat tarjonneet ja jo antaneet apuaan. Kunnan tiloja ja käyttöönottoaikatauluja tuleviin majoitustarpeisiin on kartoitettu, samoin muita avun tarpeita sekä toimintatapoja vastata näihin esimerkiksi yhdessä seurakunnan kanssa.

Niille paikkakunnalle saapuville, jotka eivät ole ilmoittaneet majoittuvansa yksityisesti ja joiden tarve on tullut kunnan tietoon, on tarjottu hätämajoitusta. Saapuvia ohjataan viranomaissuosituksen mukaisesti ilmoittautumaan poliisille turvapaikan tai tilapäisen suojelun hakemiseksi, jotta he saavat käyttöönsä heille kuuluvat terveys- ja sosiaalipalvelut sekä vastaanotto- tai käyttörahan. Turvapaikan tai tilapäisen suojelun hakemisen sijaan ukrainalaisilla on myös oikeus oleskella maassa 90 päivää ns. matkailijan statuksella esimerkiksi sukulaistensa tai tuttaviensa luokse majoittuessaan. Lisätietoja eri vaihtoehdoista maassa oleskeluun saat maahanmuuttovirastolta, esimerkiksi osoitteesta  https://migri.fi/turvapaikka-suomesta. Maahanmuuttovirasto pyytää myös ilmoittamaan ennalta suunnitelmista hakea läheisiään Ukrainasta Suomeen.

Välttämättömän toimeentulon lisäksi henkisen tuen tarve tulee olemaan suuri. Mielenterveystyön ammattilaisten lisäksi jokainen voi toimia empaattisena lähimmäisenä kanssakulkijoilleen. Kaustisen kunta kiittää kaikkia apuaan antaneita tai vapaaehtoisiksi ilmoittautuneita.

Arto Alpia
kunnanjohtaja

Hanna Salminen
hallintojohtaja
vs. sivistysjohtaja