EtusivuKuntainfoAjankohtaistaJUPET! Liikenneympyrän veistos paljastetaan Kaustisella! / lehdistötiedote 3.7.2019

KAUSTISEN KUNTA
Lehdistötiedote 3.7.2019
Julkaisuvapaa

JUPET! LIIKENNEYPYRÄN VEISTOS PALJASTETAAN KAUSTISELLA!

Kaustisen kunta päätti viime vuonna tilata 150 juhlavuoden kunniaksi taideteoksen liikenneympyrään kuvataiteilija Jaakko Valolta. Ajatus teoksesta tuli Kyllikki Huntukselta kuntalaisaloitteena. Kaustisen kuntapäättäjät sekä juhlavuositoimikunta innostuivat ajatuksesta. Nykyisin Jyväskyläläisen kuvataitelija Jaakko Valon juuret ovat Kaustisella ja oli luontevaa ryhtyä toteuttamaan hanketta hänen kanssaan. Koska viulu ja Kaustinen liittyvät monen mielessä automaattisesti yhteen oli selvää että, veistoksen aiheen tulee olla viulu. Kaustinen tunnetaan laajalti kulttuurikuntana ja sen elinvoimaisuudesta halutaan pitää huolta. On tärkeää, että musiikin lisäksi myös kuvataiteet saavat arvostusta sekä näkyvyyttä kunnassamme.

Kaustisen kunnan toiveena on, että Jupet! -veistos mustuttaa kiertoliittymässä liikennöiville Kaustislaisten vuosisatoja kestäneestä juurevasta kansamusiikin osaamisesta ja sen runsaudesta sekä laadusta. Koska nyt Kaustislaista viulunsoittoa esitetään Unescon kansainväliseen aineettoman kulttuuriperinnönluetteloon, olkoon tämä Jaakko Valon Jupet! -veistos yhtenä mainiona alkusoittona tällekin hankkeelle.

Jupet! veistos paljastetaan (Kaustintien ja Pajalantien kiertoliittymä) nähtäväksi festivaaliviikon avajaispäivänä ma 8.7.2019 kello 17 aikoihin, kun kansanmusiikkijuhlien juhlakulkue etenee lähistöllä. Koska kuvataiteilija Jaakko Valo on estynyt saapumaan paikalle maanantaina, niin järjestämme varsinaisen paljastusjuhlan myöhemmin.

Valo pyysi välittämään toiveen, että jos veistoksesta otetaan kuvia esim. lehteen, voisi ne ottaa siitä suunnasta, että taustalla näkyy vanha Santerin kaffila (kirkon suunta).

Kuvataiteilija Valo antoi veistoksensa nimeksi: Jupet! Tarkemmin Valon antamasta nimestä ja ajatuksistaan työstään on luettavissa hänen alle liitetystä kirjeestään.

Lisätietoja:

Arto Alpia Kai-Eerik Känsälä
Kunnanjohtaja Kunnanvaltuuston 1. vpj.
0400569401 150 juhlavuositoimikunnan pj. (2018)
  0407344702

 


KUVATAITEILIJA JAAKKO VALO KIRJOITTAA:


JUPET!

YOU BET = englanninkielinen sanonta: totta hitossa! Ihan varmasti!

Sain Kyllikki Huntukselta lokakuussa 2017 kirjeen, jossa hän kertoi tehneensä aloitteen Kaustisen kunnalle Halpahallin vieressä olevan liikenneympyrän muutoksesta. Hänen ajatuksenaan oli saada liikenneympyrään viulua esittävä veistos. Kyllikki oli tehnyt alustavan luonnoksen liikenneympyrän muokkaamisesta kiveyksellä ja korkealla jalustalla, johon tulisi viulu jollain tavalla esille. Kyllikki pyysi minulta apua veistoksen suunnittelussa. Lupauduin asiaan sillä ehdolla, että voin tehdä veistoksen täysin vapaasti omista lähtökohdista. Aika nopeasti sainkin idean viulusta, joka nousee kiviäkin uhmaten kaustilaisesta musiikkimaastosta. Viulusta näkyy vain puolikas mutta vakaa nousu jatkuu ajatuksen tasolla. Viulussa on yksi erikoisuus, sointiaukot ovat viulun molemmin puolin. Viulu näyttää aina paraatipuolensa riippumatta siitä, miltä suunnalta sitä lähestyy.

Isäni Veijo Valo osallistuu tähän veistokseen oman viulunrakennuksen kautta. Kun isäni jäi eläkkeelle, hän rakensi viulun jonka antoi sitten minulle lahjaksi. Tästä viulusta olen ottanut profiilin ja sointiaukot veistokseeni. Tärkeä seikka veistoksen paikassa on, että se sijaitsee lähellä legendaarista Santeri Isokankaan kaffilaa, joka oli aikoinaan keskeinen kansanmusiikin esityspaikka ja pelimannien musiikkiopisto.

Haluan kiittää Kyllikki Huntusta ja Kai-Eerik Känsälää veistoshankkeen alkuun saattamisesta ja sen ylläpidosta. Kiitokset Kaustisen kunnalle ja urakoitsija Kone-Myllymäelle veistoksen asentamisesta ja kiveyksen toteuttamisesta. Ja lopuksi suuret kiitokset tämän Corten-teräksisen veistoksen taitavasta toteutuksesta Samuli Aloselle.

Jyväskylässä onnellisena siitä, että veistos on lopultakin valmiina paikallaan.


Jaakko Valo
kuvataiteilija

 

Kaustisen kunta
Kappelintie 13
PL 10, 69601 KAUSTINEN
Neuvonta 040 652 7692
kaustisen.kunta(at)kaustinen.fi

Kunnanvirasto avoinna
ma - pe klo 8.00 - 15.00

Seuraa Kaustisen kuntaa

facebook Instagram AppIcon twitter

Tutustu esitteeseemme:

Esitekuvake